Την ώρα που οι κυβερνήσεις στη Δύση σπαζοκεφαλιάζουν πάνω από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων προσπαθώντας να αποφασίσουν πώς θα βοηθήσουν τα φτωχά κράτη να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές, οι παγκόσμιες ασφαλιστικές εταιρείες κάνουν ένα βήμα παρακάτω: πωλούν ασφαλιστικά συμβόλαια κλιματικών αλλαγών.
Τα νέα αυτά ασφαλιστικά προϊόντα καλύπτουν τις ζημίες των αγροτών από τον ολοένα πιο απρόβλεπτο χαρακτήρα των καιρικών φαινομένων. Με αυτό τον τρόπο, οι αγροτικοί πληθυσμοί των φτωχότερων κρατών έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν στις κλιματικές αλλαγές υιοθετώντας μέτρα όπως την επένδυση σε καλλιέργειες που είναι ανθεκτικές στην ξηρασία.
Μέχρι σήμερα, οι αγρότες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αγόραζαν ασφαλιστικά προϊόντα που τους αποζημίωναν για τις ζημίες που προκαλούσαν οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Για να γίνει αυτό, όμως, απαιτείται αυτοψία στις κατεστραμμένες καλλιέργειες, γεγονός που καθιστά απαγορευτικό το κόστος για τους μικροαγρότες, με αποτέλεσμα οι ασφαλιστικοί κολοσσοί να τους αφήνουν έξω από το παιχνίδι.
Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει ένα νέο ασφαλιστικό προϊόν, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε αρκετές χώρες της Αφρικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας, με την υποστήριξη εταιρικών κολοσσών όπως η Swiss Re και η Munich Re.
Αντί να παρέχεται εξασφάλιση έναντι ζημιών από τις καλλιέργειες, τα νέα ασφαλιστικά προϊόντα αποζημιώνουν τους αγρότες απευθείας για τις κλιματικές αλλαγές. Εάν, για παράδειγμα, η στάθμη της βροχής στους τοπικούς σταθμούς πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο επίπεδο, οι ασφαλιστικές εταιρείες καταβάλλουν αυτόματα αποζημιώσεις στους αγρότες χωρίς να χρειάζεται να διενεργούν επιτόπιους ελέγχους.