Rio Tinto: Ολοκληρώθηκε η πώληση μετοχών

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 07:26

Τη δεύτερη μεγαλύτερη πώληση μετοχών μέσα στο έτος, ολοκλήρωσε η Rio Tinto Group, η τρίτη σε μέγεθος μεταλλουργία στον κόσμο, περιορίζοντας το υψηλό της έλλειμμα που την ανάγκασε να σκεφτεί την πώληση μεριδίων στα πιο αξιόλογα περιουσιακά της στοιχεία.

Σήμερα η Rio – με έδρα το Λονδίνο – ολοκλήρωσε την πώλησε μετοχών αξίας 15,2 δισ. δολ. στους μετόχους της, πουλώντας το 95% των μετοχών που διαπραγματεύονται στην Αυστραλία, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Χθες το 97% των μετοχών της εταιρείας που διαπραγματεύονται στο Λονδίνο πωλήθηκαν στην προσφορά.

Τον μήνα που πέρασε η Rio απέρριψε την προσφορά επένδυσης ύψους 19,5 δισ. δολ. από τη μεγαλύτερη μέτοχό της Aluminum Corp. of China, προτιμώντας να αντλήσει 21 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών και ενός venture σιδηρομεταλλεύματος με την BHP Billiton Ltd. Οι συμφωνίες αυτές θα επιτρέψουν στη Rio να μειώσει κατά 38,9 δισ. δολ. το έλλειμμα χωρίς να πουλήσει ομόλογα ή μερίδια στα μεγαλύτερα ορυχεία της.

Το έλλειμμά της θα διαμορφωθεί στα 23,2 δισ. δολ. από τη στιγμή που θα εισπράξει τα 5,8 δισ. δολ. από την BHP για τη δημιουργία ενός venture 50%-50%. Η BHP εγκατέλειψε τον Νοέμβριο την επιθετική προσφορά ύψους 66 δισ. δολ. για την εξαγορά της Rio, κατά ένα μέρος εξ αιτίας του υψηλού ελλείμματος της Rio.

Σημειώνεται ότι η Rio μειώνει θέσεις εργασίας και προσπαθεί να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία για να αποπληρώσει φέτος χρέος ύψους 10 δισ. δολαρίων. Ο μεγαλύτερος δανεισμός της εταιρείας προήλθε κυρίως κατά τη διάρκεια του 2007 μετά την εξαγορά της Alcan Inc.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα