Στις 13 Ιουλίου «πέφτουν» οι υπογραφές για Nabucco

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 13:27
UPD:15:36

Στις 13 Ιουλίου, στην ¶γκυρα, αναμένεται να υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό φυσικού αερίου Nabucco, σύμφωνα με τον Ρουμάνο υπουργό Οικονομίας, Αντριάν Βιντεάνου.

«Στις 13 Ιουλίου, η διακυβερνητική συμφωνία για τον αγωγό Nabucco θα υπογραφεί στην Τουρκία», δήλωσε ο Βιντεάνου, από το Αζερμπαϊτζάν, επιβεβαιώνοντας τις δηλώσεις που είχαν κάνει στο Reuters τουρκικές και ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με τον Ρουμάνο υπουργό, έχει επιλυθεί και το θέμα του 15% της Τουρκίας. «Από όσο γνωρίζω έχει επιλυθεί, αλλά δεν γνωρίζω λεπτομέρειες», είπε.

Η Τουρκία έχει καθυστερήσει την υπογραφή των ενδιάμεσων συμφωνιών, απαιτώντας ποσοστό 15% του συνολικού όγκου, χωρητικότητας 31 δισ. κυβικών μέτρων του αγωγού, για εγχώρια χρήση ή για επανεξαγωγή.

Την υπογραφή της συμφωνίας επιβεβαίωσε και ο Φεράν Ταραντέλα, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα ενέργειας, Αντρίς Πίλμπαλγκς.

Συγκεκριμένα, ο Ταραντέλα επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε από την τουρκική κυβέρνηση πρόσκληση για να παραστεί, ως παρατηρητής, στην υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος απέφυγε να σχολιάσει τις λεπτομέρειες λειτουργίας του αγωγού, καθώς, όπως είπε, δεν έχει ακόμη καθοριστεί το νομικό πλαίσιο της συμφωνίας.

Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας και μέσω της Τουρκίας στις χώρες της Ε.Ε.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα