Σε «πράσινη» υπερδύναμη φιλοδοξεί να αναδειχθεί η Κίνα

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 15:58

Μάχη στήθος με στήθος δίνουν η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες για το ποια θα αναδειχθεί τελικά η παγκόσμια «πράσινη υπερδύναμη», περιορίζοντας ταυτόχρονα τις υπέρογκες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που καταγράφονται και στις δύο χώρες.

Αξιοσημείωτη είναι η δυναμική στάση του Πεκίνου στο θέμα αυτό, καθώς μέσω συνδυασμού κινήτρων και υποχρεωτικών μέτρων προσπαθεί να αλλάξει τη νοοτροπία του επιχειρηματικού κόσμου στη χώρα υπέρ των καθαρών ενεργειών.

Παρότι ο άνθρακας παραμένει η βασική πηγή ενέργειας στη χώρα, η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα βγάλει τη χώρα από τη δύσκολη θέση και θα αποδείξει ότι λαμβάνει δραστικά μέτρα για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Την ώρα που η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ ενέκρινε την πρόταση δέσμευσης των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας να παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειάς τους από ΑΠΕ, η Κίνα έχει ήδη επιβάλλει ανάλογο περιορισμό δύο έτη νωρίτερα.

Φέτος η Κίνα έχει μεγάλες πιθανότητες να κλέψει από τις ΗΠΑ το σκήπτρο της μεγαλύτερης αγοράς ανεμογεννητριών, δεδομένου του διπλασιασμού της δυναμικότητάς της σε αιολική ενέργεια την τελευταία διετία. Παράλληλα, οι δημόσιες εταιρείες ενέργειας κονταροχτυπιούνται για το ποια θα κατορθώσει να κατασκευάσει γρηγορότερα υποδομές ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της HSBC, έως το 2020 οι επενδύσεις της Κίνας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την πυρηνική ενέργεια θα έχουν υπερβεί τις επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα και πετρέλαιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα