Συμφωνία Αλγερίας - Νιγηρίας για την κατασκευή αγωγού φ. αερίου

Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2009 16:31

Σε συμφωνία για την κατασκευή αγωγού, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Νιγηρία στην Ευρώπη, μέσω του Νίγηρα και της Αλγερίας, προχώρησαν οι τρεις χώρες.

Πρόκειται για το πρόγραμμα Trans-Sahara, με εκτιμούμενο κόστος 10 δισ. δολαρίων για την κατασκευή του αγωγού και 2,5 δισ. δολαρίων για τους σταθμούς συγκέντρωσης.

«Διαθέτουμε την ειδίκευση και δεν νομίζω ότι θα υπάρχει πρόβλημα με τη χρηματοδότηση αυτού του προγράμματος. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα με την αγορά. Η αγορά είναι εκεί», δήλωσε, κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής της συμφωνίας στην Αμπούζα, ο υπουργός Ενέργειας της Αλγερίας, Σακίμπ Χελίλ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι το πρόγραμμα θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών ενεργειακής τροφοδοσίας της.

Ενδιαφέρον να συνδράμουν την κρατική νιγηριανή ενεργειακή εταιρεία NNPC και την αλγερινή Sonatrach έχουν ήδη εκφράσει οι διεθνείς κολοσσοί Total, Royal Dutch Shell και Gazprom.

Προσφάτως, άλλωστε, Gazprom και NNPC συμφώνησαν να επενδύσουν τουλάχιστον 2,5 δισ. δολάρια για να αναπτύξουν τον τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της Νιγηρίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του πρώτου τμήματος του αγωγού Trans-Sahara από το νότο μέχρι το βορρά της αφρικανικής χώρας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα