Η ατζέντα των συμβουλίων Eurogroup - Ecofin

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 12:35

Για τις Βρυξέλλες αναχώρησε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου, προκειμένου να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις συνεδριάσεις των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin σήμερα και αύριο, αντίστοιχα (6-7/7/2009).

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη των Συμβουλίων:

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ EUROGROUP

1. Οικονομική κατάσταση

Με βάση έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές όσον αφορά τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και οι συνέπειες μίας ενδεχόμενης μείωσής του για την πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής και την πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Επίσης, θα συζητηθούν οι προοπτικές για την πορεία των τιμών σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

2. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Θα συζητηθούν τα σχέδια γνώμης του Συμβουλίου για τα Προγράμματα Σταθερότητας της Αυστρίας, του Βελγίου, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας, που αναμένεται να υιοθετηθούν από το Συμβούλιο Ecofin στις 7-7-2009.

3.Εκπροσώπηση της Ευρωζώνης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Το θέμα της εκπροσώπησης των χωρών της Ευρωζώνης στο ΔΝΤ τίθεται εν όψει των συζητήσεων για τη διακυβέρνηση του ΔΝΤ, οι οποίες θα γίνουν στην Ομάδα των «20» (G 20) και στη Χρηματοπιστωτική Επιτροπή του ΔΝΤ (IMFC).

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ECOFIN

1. Παρουσίαση του Προγράμματος Εργασιών της Προεδρίας

Πρωταρχικός στόχος της Σουηδικής Προεδρίας είναι η συνέχιση της αντιμετώπισης της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης και η διασφάλιση της απασχόλησης και της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Ο στόχος αυτός συνίσταται αφενός στην άμβλυνση των επιπτώσεων της τρέχουσας ύφεσης και αφετέρου στην προώθηση μέτρων που θα διευκολύνουν μια ταχεία και βιώσιμη ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, δίνεται μεγάλη σημασία στις προσπάθειες για τη βελτίωση της λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η νέα Προεδρία είναι προετοιμασμένη για τη λήψη πρόσθετων πρωτοβουλιών, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί επιτυχώς η οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας, στο πλαίσιο του Συμβουλίου ECOFIN, εστιάζουν στους εξής τομείς:

• Βελτίωση του εποπτικού και ρυθμιστικού πλαισίου των χρηματοπιστωτικών αγορών

• Εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών

• Αντιμετώπιση των προκλήσεων στην αγορά εργασίας

• Ανανέωση της Στρατηγικής της Λισσαβόνας μετά το 2010

• Προώθηση των διαπραγματεύσεων για την κλιματική αλλαγή

2. Συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 18-19 Ιουνίου

Θα γίνει ενημέρωση για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 18-19 Ιουνίου, με έμφαση στα θέματα αρμοδιότητας του Συμβουλίου ECOFIN, όπως είναι το νέο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, το θέμα της απασχόλησης και το θέμα της χρηματοδότησης των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

3. Προετοιμασία των συναντήσεων της G20

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας την Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των «20» (G20) που θα πραγματοποιηθεί στις ΗΠΑ το Σεπτέμβριο αλλά και των λοιπών συνόδων της Ομάδας, το Συμβούλιο ECOFIN θα ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις επί των μέχρι τώρα συζητήσεων.

4. Αντιμετώπιση της επίτασης των κυκλικών οικονομικών διακυμάνσεων στον χρηματοπιστωτικό τομέα

Θα συζητηθεί έκθεση της Ομάδας Έργου που έχει συσταθεί στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC), με αντικείμενο την αντιμετώπιση της επίτασης των κυκλικών οικονομικών διακυμάνσεων (pro-cyclicality) στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

5. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

α. Διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος

Με βάση τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2008, η Ε. Επιτροπή συμπεραίνει ότι η Λιθουανία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Λετονία και η Ρουμανία έχουν υπερβολικά ελλείμματα, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 104.7 της Συνθήκης για την Ε.Ε. και προτείνει προθεσμίες για τη διόρθωσή τους.

β. Υιοθέτηση Γνωμών του Συμβουλίου επί των επικαιροποιημένων Προγραμμάτων Σταθερότητας και Σύγκλισης

Θα παρουσιαστούν στο Συμβούλιο τα επικαιροποιημένα προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης της τελευταίας ομάδας χωρών για το 2009, ήτοι: Αυστρία, Βέλγιο, Ρουμανία, Σλοβενία και Σλοβακία.

6. Μεσοπρόθεσμοι Δημοσιονομικοί Στόχοι

Θα συζητηθεί το θέμα των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων σε σχέση με την προοπτική αύξησης των δαπανών στο μέλλον, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα