Προς επιδότηση παρεμβάσεων για εξοικονόμηση ενέργειας σε ιδιωτικά κτήρια

Δευτέρα, 06 Ιουλίου 2009 21:25

Επενδύσεις για αλλαγή λεβητοστασίων, αντικατάσταση κουφωμάτων και ψυχρά ενεργειακά επιχρίσματα θα επιδοτεί, μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα «Ανακαινίζω» του Δ΄ΚΠΣ, το οποίο θα προκηρυχθεί μέσα στο καλοκαίρι με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς ιδιωτικών κτιρίων και γραφείων.

Τα παραπάνω ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Δήμου Ζωγράφου για τα εγκαίνια του πρώτου πληροφοριακού συστήματος ευφυούς ενεργειακής διαχείρισης στην Ελλάδα.

Ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι στις προτεραιότητες του Υπουργείου εντάσσονται η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών (ΑΠΕ) και η εξοικονόμηση ενέργειας. Για τις ΑΠΕ θα κατατεθεί σύντομα νομοσχέδιο που απλοποιεί τις διαδικασίες υλοποίησης των επενδύσεων, με έμφαση τα μικρά υδροηλεκτρικά και τα αιολικά πάρκα. Επίσης, έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να εκκαθαρίσει τα δύο τρίτα των αιτήσεων για εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ που εκκρεμούν, ως το τέλος Ιουλίου ενώ σε λίγους μήνες ο στόχος είναι να μην υπάρχει καμία εκκρεμότητα.

Για την εξοικονόμηση ενέργειας ο κ. Χατζηδάκης πρόκειται να παρουσιάσει αύριο σε συνέντευξη Τύπου νέο νομοσχέδιο που περιλαμβάνει μέτρα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.

Το σύστημα που εγκαινιάστηκε σήμερα στο Δήμο Ζωγράφου παρέχει δυνατότητες ακριβούς μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται στο κτίριο του Δημαρχείου σε πραγματικό χρόνο. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο και προβλέπεται να επεκταθεί αργότερα σε περισσότερα κτίρια ενώ οι μετρήσεις θα αποτελέσουν υπόβαθρο για την εφαρμογή αποτελεσματικών λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα