Greenpeace: 2.000MW ΑΠΕ κάθε χρόνο έως το 2010

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2009 12:04
UPD:12:41

Η Ελλάδα πρέπει να εγκαθιστά περίπου 2.000 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κάθε χρόνο έως το 2020 για να καλύψει το χαμένο έδαφος και να πετύχει τους στόχους που επιβάλλει η νέα ευρωπαϊκή νομοθεσία για διείσδυση των ΑΠΕ σε ποσοστό 18% επί της τελικής κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει σήμερα η Greenpeace στις προτάσεις της για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ.

Οι προτάσεις της Greenpeace δημοσιεύονται σήμερα με αφορμή την έκδοση του προτύπου του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις ΑΠΕ, το οποίο όλα τα κράτη μέλη υποχρεώνονται να συμπληρώσουν έως τις 30 Ιουνίου 2010. Μέσα στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις ΑΠΕ, η Ελλάδα πρέπει να δώσει σαφείς και ικανοποιητικές απαντήσεις – λύσεις στα εξής καίρια ζητήματα προκειμένου να πετύχει τους δεσμευτικούς της στόχους:

Υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων στους επιμέρους τομείς (ηλεκτροπαραγωγή, θέρμανση / ψύξη).

Εφαρμογή αποτελεσματικών υποστηρικτικών μηχανισμών και άρση όλων των εμποδίων που εγκλωβίζουν τις ΑΠΕ (γραφειοκρατία, δίκτυα).

Δημιουργία ευέλικτων μηχανισμών και συνεργασιών με άλλα κράτη.

Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, όπως επισημαίνει η Greenpeace, οι μέχρι σήμερα επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα των ΑΠΕ, είναι επιεικώς απαράδεκτες, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχει καμία πιθανότητα να συμμορφωθούμε με τους στόχους για την ανάπτυξή τους έως το 2010 σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Greenpeace καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συμπληρώσει έγκαιρα το Εθνικό Σχέδιο Δράσης ώστε να ικανοποιεί τη διείσδυση των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας τουλάχιστον κατά 18% έως το 2020. Αυτό σημαίνει ελάχιστη διείσδυση των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή σε ποσοστό περίπου 35%μ α δημιουργήσει επιτροπή εργασίας με συμμετοχή των (με τη στενή έννοια) αρμόδιων πολιτικών, οικονομικών, επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και να έρθει σε εθνική συνεννόηση με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας προκειμένου η χώρα απρόσκοπτα να πετύχει τους ευρωπαϊκούς της στόχους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα