Σουηδία: Αποτελεσματική η φορολόγηση των ρύπων CO2

Τρίτη, 07 Ιουλίου 2009 16:41

Λίγες μέρες μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ, η Σουηδία έχει βαλθεί να πείσει τους εταίρους της ότι η φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αποφέρει σημαντικούς καρπούς και ότι είναι πολύ πιο αποτελεσματική από το πρόγραμμα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Στο διάστημα των 18 χρόνων που ισχύει στη Σουηδία ο φόρος κατανάλωσης ενέργειας έχουν σημειωθεί θεαματικά αποτελέσματα. Οι εκπομπές CO2 έχουν μειωθεί κατά 9% ενώ στο ίδιο διάστημα η οικονομία της χώρας έχει αναπτυχθεί κατά 48% –γεγονός που αποδεικνύει ότι η φορολόγηση των ρύπων δεν συνιστά τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη.

υπουργός Περιβάλλοντος της Σουηδίας, Ανδρέας Κάρλγκρεν, διαβεβαιώνει ότι δεν πρόκειται για φόρο ευρωπαϊκής εμβέλειας και ότι τα κράτη μέλη εξακολουθούν να έχουν τον έλεγχο. Συγκεκριμένα, εξηγεί, θα επιβληθεί ένας ελάχιστος φόρος, τον οποίο θα επιβάλλουν οι εθνικές κυβερνήσεις, όπως συμβαίνει με το ΦΠΑ.

Η φορολόγηση των ρύπων, υπογραμμίζει η σουηδική κυβέρνηση, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «όποιος ρυπαίνει, πληρώνει». «Ανέκαθεν πιστεύαμε ότι πρέπει να μειωθούν οι συντελεστές φορολόγησης των μισθωτών και να αυξηθεί η φορολογία στις εκπομπές CO2», τονίζει ο ¶ντερς Γκόνβαλ, εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος στη Σουηδία.

Πηγή: Le Monde



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα