Φόβοι για τα εταιρικά κέρδη

Τι έγινε στις αγορές
Τετάρτη, 08 Ιουλίου 2009 00:01

Εντονους φόβους ότι η οικονομία απέχει πολύ από την ανάκαμψη προκάλεσαν στη Wall Street οι συζητήσεις για δεύτερη δέσμη μέτρων, εγείροντας ταυτόχρονα και την προοπτική εξασθενημένων εταιρικών αποτελεσμάτων στο δεύτερο τρίμηνο.

Σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου ανέφερε χθες ότι οι ΗΠΑ μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης δεύτερου πακέτου μέτρων για να τονώσουν την οικονομία, υποδηλώνοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι η ανάκαμψη είναι ακόμη μακριά.

Ο τομέας υγείας, κλασικός «αμυντικός», ήταν ο μοναδικός του δείκτη S&P 500 που απέφυγε την πτώση, καταγράφοντας άνοδο 0,5%. Το μεγαλύτερο πλήγμα υπέστησαν οι ευαίσθητοι στην οικονομία τομείς, οι οποίοι είχαν καθοδηγήσει το ράλι της αγοράς από τα χαμηλά του Μαρτίου.

Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση, παρασυρόμενες από τον τομέα κοινής ωφελείας και ενέργειας, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν αρκετά νευρικοί εν όψει της ανακοίνωσης εταιρικών αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με απώλειες 0,8% στις 826,36 μονάδες, αφού αρχικά ενισχύθηκε στις 840,27 μονάδες. Ωστόσο, ο δείκτης εξακολουθεί να καταγράφει κέρδη 28% από το ναδίρ των αρχών Μαρτίου.

Οι εταιρείες κοινής ωφελείας ήταν μεταξύ των μετοχών με τη μεγαλύτερη πτώση, ενώ και ο ενεργειακός κλάδος παρασύρθηκε από την πτώση των τιμών αργού. Στον αντίποδα βρέθηκε ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο οποίος καταγράφει από τις αρχές του έτους έως σήμερα κέρδη της τάξης του 17%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα