Ντ. Μπακογιάννη: Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας μέσω της Ενωσης για τη Μεσόγειο

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 12:26
UPD:17:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tην ικανοποίησή της για την επίσημη επανέναρξη των εργασιών για την Ένωση για τη Μεσόγειο, με τη συνάντηση των ανώτερων αξιωματούχων Euromed στις Βρυξέλλες στις 7 Ιουλίου, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών, κατά την ομιλία της στο Ευρω-Μεσογειακό Επιχειρηματικό Forum «Bridging the Mediterranean: The Athens Business Forum», μία πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

«Θέλαμε αυτή η νέα Ένωση να αποφύγει τις πολιτικές αγκυλώσεις που κατά καιρούς βασάνιζαν τη Διαδικασία της Βαρκελώνης (σ.σ. πολιτική, οικονομική και πολιτισμική συνεργασία των χωρών της Λεκάνης της Μεσογείου μέσω πολιτικών διαβουλεύσεων, προγραμμάτων σε περιφερειακή βάση και πολιτισμικών θεσμών). Όμως, εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στη Μ. Ανατολή αντιμετωπίζουμε μεγάλες καθυστερήσεις», επεσήμανε η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή παραμένει ιδιαίτερα αβέβαιη. Ωστόσο, οι κοινές μας προσπάθειες προς την δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο τελικά ευόδωσαν».

Όπως υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, η Ελλάδα όχι μόνο υποστήριξε την ιδέα του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί για την Ένωση για τη Μεσόγειο, αλλά συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξή της. Όπως είπε:

- Παρουσιάσαμε πρώτοι την έννοια της συμπληρωματικότητας, δηλαδή της ανάγκης δημιουργίας υποδομών και προγραμμάτων με τρόπο τέτοιο ώστε να περιληφθεί ολόκληρη η περιοχή της Μεσογείου μέσω προγραμμάτων στο Βορρά και νέων προγραμμάτων στο Νότο, τα οποία αλληλοσυμπληρώνονται.

- Δώσαμε μια νέα σημασία στην έννοια της περιφερειακής συνιδιοκτησίας (co-ownership).

- Τονίσαμε την ανάγκη για μια ισορροπία μεταξύ της ανατολικής και της δυτικής Μεσογείου για την υιοθέτηση και την υλοποίηση προγραμμάτων.

«Η πολιτική διαδικασία για τη δημιουργία της Ένωσης για τη Μεσόγειο δεν είναι ούτε απλή ούτε ανέφελη: πρέπει να διατηρηθούν σημαντικές πολιτικές ισορροπίες και να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Τα πολιτικά προβλήματα στη Μέση Ανατολή δεν διευκολύνουν το έργο μας», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, παρ' όλα αυτά εμφανίστηκε αισιόδοξη ότι τα πολιτικά προβλήματα θα μπορέσουν να αμβλυνθούν και όπως επεσήμανε, «η επίτευξη λύσεων θα είναι ευκολότερη, αν επιδείξουμε αποφασιστικότητα για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ολοκλήρωσης της Μεσογείου».

«Η Ένωση για τη Μεσόγειο δεν θα αποτελέσει απλά έναν ακόμη διεθνή οργανισμό. Θα είναι ουσιαστικά ένα όργανο για την εφαρμογή των προγραμμάτων ενίσχυσης και προώθησης της επιχειρηματικότητας μεταξύ των μεσογειακών χωρών. Και είμαι σίγουρη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν πολλά να προσφέρουν σε αυτή την πρωτοβουλία. Η καταγεγραμμένη επιτυχία τους στις βαλκανικές αγορές, όπου τα ελληνικά επενδυτικά κεφάλαια διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη των γειτόνων μας, αποτελεί επαρκή απόδειξη των δυνατοτήτων τους. Η δημιουργία νέων επιχειρηματικών ευκαιριών στις μεσογειακές αγορές αποτελεί μια πρόκληση που είμαι σίγουρη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις θα υπερκεράσουν σε συνεργασία με όλους εσάς, τους μεσογειακούς εταίρους», κατέληξε στην ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα