Τετραπλάσια κεφάλαια σε σχέση με αυτά που έχουν ήδη εξαγγελθεί θα πρέπει να επενδυθούν στην αποδοτικότητα και την «καθαρή» ενέργεια, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της υπηρεσίας, από τα 2,6 τρισ. δολάρια των δημοσίων δαπανών που έχουν εξαγγελθεί σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, τα 100 δισ. δολάρια έχουν κατευθυνθεί στους ανωτέρω τομείς.
Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Νομπούκο Τανάκα.
«Αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ, Νομπούκο Τανάκα.
«Οι επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα και τις καθαρές τεχνολογίες θα πρέπει να τετραπλασιαστούν, αν θέλουμε να συγκρατήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου. Αυτό σημαίνει επιπλέον 400 δισ. δολάρια ετησίως τα επόμενα 20 χρόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο διεθνής οργανισμός χαιρέτισε πάντως τις εκκλήσεις των ηγετών του G8 για δράση ενάντια στην κλιματική αλλαγή, χαρακτηρίζοντας «επίκαιρη και επείγουσα» την έκκληση για αύξηση των επενδύσεων στην προσφορά ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις τεχνολογίες χαμηλού άνθρακα.
Οι ηγέτες των ισχυρότερων ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών συμφώνησαν την Τετάρτη να προσπαθήσουν να περιορίσουν την παγκόσμια υπερθέρμανση στους 2 βαθμούς και να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80%.
Παρόλα αυτά, δεν κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και την Ινδία να συμμετάσχουν στην προσπάθειες για μείωση των παγκόσμιων εκπομπών μέχρι το 2050.
Στο κοινό ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες του G8 αναφέρονται επίσης στην ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αστάθεια στις ενεργειακές αγορές, η οποία, όπως επισημαίνουν, περιορίζει την ικανότητα της βιομηχανίας να σχεδιάζει και να επενδύει.
«Σε μια περίοδο εκτεταμένης αβεβαιότητας, οι κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να δώσουν το παράδειγμα, αυξάνοντας τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και, κυρίως, βελτιώνοντας την ενεργειακή αποδοτικότητα», τονίζει μεταξύ άλλων η ΙΕΑ.