Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης σχετικά με τις ρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει ο Υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για την αγορά πετρελαιοειδών.
«Με την τροπολογία επιδιώκεται να συμπληρωθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο που ρυθμίζει την αγορά των πετρελαιοειδών, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε όλα τα στάδια της αγοράς και να βελτιωθεί η εποπτεία λειτουργίας της αγοράς. Με αυτό τον τρόπο, θα επιτευχθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς των πετρελαιοειδών και του υγιούς ανταγωνισμού, αλλά και η προστασία των καταναλωτών, αφού θα υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια και έλεγχος», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
Τα μέτρα που υιοθετούνται βασίζονται τόσο στην εμπειρία του ίδιου του Υπουργείου από τη λειτουργία της αγοράς, όσο και σε σχετικές προτάσεις που έχει καταθέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για την αγορά των πετρελαιοειδών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ΥΠΑΝ:
• Τοποθετούνται υποχρεωτικά, σε διάστημα 6 μηνών από την ψήφιση της τροπολογίας, ταμειακές μηχανές (φορολογικοί ηλεκτρονικοί μηχανισμοί) στα πρατήρια υγρών καυσίμων. Οι μηχανές αυτές θα είναι συνδεδεμένες με ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου εισροών – εκροών. Έτσι, εξασφαλίζεται η τήρηση κανόνων διαφάνειας στις συναλλαγές, και εν τέλει η καλύτερη προστασία του ίδιου του καταναλωτή.
• Ενισχύονται τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ) με αρμοδιότητες και κοστολογικού ελέγχου. Τα ΚΕΔΑΚ πλέον, πέρα από τη δυνατότητα να ελέγχουν την άδεια εγκατάστασης και ίδρυσης εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε όλα τα στάδια εμπορίας πετρελαιοειδών και τον τύπο και την ποιότητα των καυσίμων, θα μπορούν να διενεργούν ελέγχους στις τιμές αγοράς και πώλησης ανά είδος καυσίμων και στις χορηγούμενες εκπτώσεις. Θα γνωστοποιούνται έτσι, περιπτώσεις αισχροκέρδειας, καθώς θα υπάρχει διαφάνεια στην τιμολόγηση σε όλους τους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας πετρελαιοειδών προϊόντων.
• Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά στα ΚΕΔΑΚ να προχωρούν σε προσωρινή σφράγιση εγκαταστάσεων σε όλα τα στάδια της αγοράς πετρελαιοειδών, εφόσον εντοπίζονται παραβάσεις που αφορούν στον τύπο και στην ποιότητα των διακινούμενων προϊόντων (νοθεία). Έτσι, αποτρέπονται τυχόν κίνδυνοι για το περιβάλλον, για την ασφάλεια του καταναλωτή και της περιοχής όπου λειτουργεί η εγκατάσταση αυτή. Η προσωρινή σφράγιση μπορεί να διαρκέσει από 1 εβδομάδα έως 6 μήνες, ανάλογα με τη σοβαρότητα της παράβασης που έχει σημειωθεί.
• Δημιουργείται στο ΥΠΑΝ κεντρικό Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης των ελέγχων και των κυρώσεων, που επιβάλλονται από διαφορετικούς φορείς σε όλα τα στάδια της αγοράς πετρελαιοειδών, ανά τομέα αρμοδιότητας. Στο ηλεκτρονικό αυτό Σύστημα θα έχουν πρόσβαση διάφορες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ΔΟΥ και της ΥΠΕΕ, προκειμένου να υπάρχει αποτελεσματικότερη εποπτεία της αγοράς, καθώς και εξαγωγή στατιστικών και συμπερασμάτων, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της λειτουργίας της.
• Οργανώνεται στο ΥΠΑΝ ενιαίο Εθνικό Μητρώο Αδειών που χορηγούνται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας πετρελαιοειδών προϊόντων. Στο Μητρώο συγκεντρώνονται όλες οι άδειες που μέχρι σήμερα καταχωρούνταν σε χωριστά μητρώα, όπως δηλαδή άδειες διύλισης, διάθεσης βιοκαυσίμων, εμπορίας, λιανικής εμπορίας, μεταφοράς με αγωγό πετρελαιοειδών προϊόντων και εμφιάλωσης υγραερίων. Θα είναι λοιπόν, πιο εύκολη η συλλογή πληροφοριών, αλλά και η εποπτεία της αγοράς πετρελαιοειδών, αφού σε συνδυασμό με το Πληροφοριακό Σύστημα Παρακολούθησης, θα είναι δυνατός ο συνολικός έλεγχος της αγοράς.
• Θεσπίζεται Επιτροπή Παρακολούθησης της Αγοράς Πετρελαιοειδών, ύστερα από πρόταση πολλών φορέων αλλά και των ΜΜΕ, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και κοινωνικών εταίρων. Σκοπός της Επιτροπής θα είναι να γνωμοδοτεί για μέτρα στον τομέα των πετρελαιοειδών, χωρίς η γνώμη της να έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για την πολιτεία.
• Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης τρίτων σε υπάρχουσες υποδομές, κατ’ αντιστοιχία των όσων ισχύουν ήδη για την πρόσβαση σε αγωγούς πετρελαίου. Συγκεκριμένα, λόγω της δυσχέρειας δημιουργίας νέων υποδομών σε ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως σε νησιωτικές περιοχές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα εξετάζει τη δυνατότητα πρόσβασης μίας εταιρείας σε υποδομές άλλης εταιρείας, π.χ. σε αποθήκες λειτουργικών αποθεμάτων. Η πολιτική αυτή εφαρμόζεται ήδη σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, και συντελεί στη βελτίωση των συνθηκών ανταγωνισμού σε μία περιοχή, στη μείωση των τιμών και άρα στην πληρέστερη προστασία των καταναλωτών.
Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης έχει ήδη καθιερωθεί από τον περασμένο μήνα η δυνατότητα λειτουργίας αυτόματων πωλητών στα πρατήρια υγρών καυσίμων και πέραν του ωραρίου λειτουργίας τους.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης με τίτλο: «Αναθεώρηση Διατάξεων του ν. 703/1977 περί Ανταγωνισμού και άλλες διατάξεις».