Τρ. Πειραιώς: Στήριξη της «πράσινης» οικονομίας με 1,2 δισ. €

Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2009 15:39

Ο Μιχάλης Σάλλας, πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς (αριστερά) και ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ στη σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Κεφάλαια συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ σχεδιάζει να διαθέσει η Τράπεζα Πειραιώς μέσα στην επόμενη διετία – με τη μορφή χρηματοδοτήσεων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες – για την πραγματοποίηση επενδύσεων στον τομέα της «πράσινης» οικονομίας.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της τράπεζας Μιχάλης Σάλλας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου με το ΕΒΕΑ, η στροφή προς ένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης περισσότερο φιλικό προς το περιβάλλον εκτιμάται ότι θα απαιτήσει συνολικές επενδύσεις της τάξης των 45-55 δισ. ευρώ έως το 2020.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την περίοδο 2009-2014, προβλέπεται ότι θα απαιτηθούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις τουλάχιστον 11-12 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν συνολικά 60.000 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης. Οι επενδύσεις αυτές, περίπου κατά 7-8 δισ. ευρώ, θα καλυφθούν με τραπεζικό δανεισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Σάλλα, η Τράπεζα Πειραιώς έχει στηρίξει στην πράξη την φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματική δραστηριότητα και την εφαρμογή της αντίστοιχης τεχνολογίας σε σειρά ελληνικών επιχειρήσεων, έχοντας εγκρίνει έως σήμερα δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, αλλά και των ιδιωτών, η τράπεζα δημιούργησε τα λεγόμενα «πράσινα» τραπεζικά προϊόντα. Τα δάνεια θα προσφέρονται με ευνοϊκότερους από τους συνήθεις όρους δανειοδότησης (επιτόκιο μέχρι και δύο μονάδες χαμηλότερο από το προνομιακό επιτόκιο της τράπεζας, μεγαλύτερος χρόνος αποπληρωμής κλπ).

Η πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα τονώσει την ελληνική αγορά για νέες φιλικές προς το περιβάλλον ενέργειες, με κυρίαρχο πλεονέκτημα τη δημιουργία 10.000 θέσεων εργασίας.

Ταυτόχρονα, η Τράπεζα Πειραιώς και το ΕΒΕΑ ζητούν για την ακόμη μεγαλύτερη διευκόλυνση της χρηματοδότησης σε αυτόν τον τομέα, την εξαίρεση των συγκεκριμένων δανείων από την εισφορά του 0,6% του Ν.128/75. Τα νέου τύπου δάνεια αφορούν όλους τους κλάδους της πράσινης επιχειρηματικότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα