Ρουμανία: Σε πέντε τράπεζες το 54% του συνολικού ενεργητικού

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 10:31

Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Ρουμανίας το 2008 συγκέντρωναν το 54% του συνολικού ενεργητικού του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ενώ το αντίστοιχο μερίδιο 26 τραπεζικών ιδρυμάτων δεν ξεπερνούσε το 1%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της χώρας.

Στην πρώτη θέση της κατάταξης των μεγαλύτερων τραπεζών της Ρουμανίας (βάσει ενεργητικού) το 2008 βρέθηκε η BCR με 20% του συνόλου και ακολούθησε η BRD με 16% περίπου και η Volksbank με 7% περίπου. Στο σύνολο των τραπεζικών ιδρυμάτων μόνο 7 είχαν μερίδιο μεγαλύτερο από 5%.

Το 2008 το μερίδιο της BCR συρρικνώθηκε κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2007, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο της BRD διευρύνθηκε οριακά κατά 0,2 π.μ. Την καλύτερη επίδοση του 2008 κατέγραψε η Volksbank, η οποία ανέβηκε 5 θέσεις στη σχετική κατάταξη των τραπεζών και βρέθηκε στην τρίτη θέση μετά από τη διεύρυνση του μεριδίου στο επίπεδο του 6,8%.

Σε απόλυτα μεγέθη, το ενεργητικό της BCR (16 δισ. ευρώ) και της BRD (12,3 δισ. ευρώ) διατηρεί μία μεγάλη απόσταση από την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του συστήματος (Volksbank).

Στις επόμενες τέσσερις θέσεις της κατάταξης βρίσκονται οι Raiffeisen, Alpha Bank, UniCredit Tiriac και Banca Transilvania, το ενεργητικό των οποίων κυμαίνεται μεταξύ 4,2 και 4,7 δισ. ευρώ.

Επίσης, το μερίδιο άλλων 10 τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας κυμαίνεται μεταξύ 1% και 5% («μεσαίου μεγέθους), ενώ οι 26 μικρότερες τράπεζες του συστήματος (από το σύνολο των 43 που δραστηριοποιούνται στη χώρα) έχουν αθροιστικό μερίδιο ύψους 8% περίπου του συνολικό ενεργητικού.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ



Σχολιασμένα