Την απόσυρση του ν/σ για τους ημιυπαίθριους ζητούν οι αρχιτέκτονες

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 12:05

«Έκτακτη φορολόγηση που αποδεικνύει την αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης», χαρακτηρίζει το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΣΑΔΑΣ) – Πανελλήνιας Ένωσης Αρχιτεκτόνων, τη ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους χώρους, ζητώντας την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με τις διατάξεις της ρύθμισης:

1. Διαιωνίζεται η αυθαιρεσία στη δόμηση, παρά τις πρόσφατες εξαγγελίες για τον έλεγχό της (π.χ. το νέο ΡΣΑ).

2. Όσοι ανταποκριθούν στις διατάξεις για την τακτοποίηση, είναι δυνατόν να καταστούν όμηροι σε κάθε επόμενο έλεγχο από οποιονδήποτε άλλο φορέα.

Επίσης, όπως υπογραμμίζεται, «οι βιαστικές και πρόχειρες ρυθμίσεις που εισάγονται για την τροποποίηση του ΓΟΚ, στο ίδιο νομοσχέδιο, περιφρονούν την ενδεδειγμένη διαδικασία κοινωνικού και επιστημονικού διαλόγου. Ταυτόχρονα αιφνιδιάζουν τους αρμόδιους φορείς, χωρίς να προσφέρουν τίποτα το ουσιαστικό στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό». «Τέλος», σημειώνεται, «τέτοιου είδους ρυθμίσεις δεν εξωραΐζουν το εισπρακτικό άγχος των κυβερνητικών μέτρων».

Οι αρχιτέκτονες καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο ώστε να υπάρξει διαβούλευση με τους αρμόδιους κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς. Σε περίπτωση ψήφισης του νομοσχεδίου, υπογραμμίζεται, θα διερευνηθεί μεταξύ άλλων, η δυνατότητα προσφυγής σε ένδικα μέσα με στόχο την κατάργησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα