ΕΚΤ: Αγορά καλυμμένων ομολόγων 23 εκατ. €

Παρασκευή, 10 Ιουλίου 2009 13:02
UPD:13:17

Σε αγορά καλυμμένων ομολόγων ύψους 23 εκατ. ευρώ έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η ΕΚΤ.

Στην πρώτη ανακοίνωσή της σχετικά με το σχέδιο αγοράς ομολόγων, ύψους 60 δισ. ευρώ, η ΕΚΤ δεν αποκάλυψε λεπτομέρειες για τις αγορές, αλλά μόνο το συνολικό ποσό που είχε δαπανηθεί μέχρι τις 9 Ιουλίου.

Η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης θα αγοράσουν καλυμμένα ομόλογα σε ευρώ απευθείας από τις βασικές και δευτερεύουσες αγορές κατά τη διάρκεια του 2010.

H EKT έδωσε στη δημοσιότητα και τις overnight καταθέσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ειδικότερα, οι τράπεζες κατέθεσαν 125.239 ευρώ στην ΕΚΤ, στις 9 Ιουλίου, έναντι 133.433 ευρώ που είχαν καταθέσει στις 8 Ιουλίου.

Επίσης, δανείσθηκαν 91 εκατ. ευρώ μέσω της προσφοράς overnight κεφαλαίων από την ΕΚΤ, έναντι 103 εκατ. ευρώ την προηγούμενη μέρα.

Τα ποσά των καταθέσεων στην ΕΚΤ έχουν αυξηθεί σημαντικά από τα τέλη Ιουνίου, όταν η ευρωπαϊκή νομισματική αρχή διοχέτευσε 442 δισ. ευρώ στις χρηματαγορές μέσω 12μηνων δανείων.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ απηύθυνε έκκληση προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να «περάσουν» τα οφέλη της επιπρόσθετης ρευστότητας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα