Σε πτώση επέστρεψαν χθες τα χρηματιστήρια και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, μετά τη σύντομη ανάπαυλα της Πέμπτης, στον απόηχο των χειρότερων του αναμενομένου στοιχείων για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και των ανησυχιών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων.
Η επιδείνωση του καταναλωτικού κλίματος δείχνει ότι οι καταναλωτές ανησυχούν για παρατεταμένη οικονομική επιβράδυνση, επιδείνωση της αγοράς εργασίας και κατάρρευση του συστήματος υγείας, ασκώντας πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές και οδηγώντας το δείκτη S&P 500 στην τέταρτη διαδοχική εβδομάδα απωλειών.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Dow ενδεχομένως να γνωρίσει διόρθωση που θα μπορούσε πιθανότατα να τον φέρει γύρω στις 7.000 μονάδες - πτώση περίπου 15% από το κλείσιμο της Πέμπτης.
Στην Ευρώπη, οι μετοχές έκλεισαν με πτώση όχι μόνο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση αλλά και για τέταρτη διαδοχική εβδομάδα - πρόκειται για την πιο παρατεταμένη περίοδο απωλειών από το Μάρτιο - με το μεγαλύτερο πλήγμα να δέχονται τράπεζες και φαρμακοβιομηχανίες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 έκλεισε με πτώση 1,1%, στις 814,29 μονάδες, στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 28 Απριλίου. Σε εβδομαδιαία βάση, υποχώρησε 3,4%, αν και από το ναδίρ της 9ης Μαρτίου εξακολουθεί να ενισχύεται 26%.
«Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου έχουν γίνει περισσότερο σημαντικά από κάθε άλλη φορά, καθώς η αγορά εστιάζει στην ανάκαμψη. Οι προσδοκίες έχουν αναθεωρηθεί πτωτικά σε τόσο μεγάλο βαθμό που τα κέρδη ίσως τελικά ξαφνιάσουν ανοδικά ορισμένους επενδυτές», αναφέρει ο Μάικ Λένχοφ, στρατηγικός αναλυτής της BD Securities.