Βοσνία - Ερζεγοβίνη: Συμφωνία 1,57 δισ. δολ. με ΔΝΤ

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 10:04

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ενέκρινε τη συμφωνία τύπου stand-by με τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, ύψους 1,01 εκατ,. Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (1,57 δισ. δολ. περίπου) και διάρκειας 36 μηνών, προκειμένου να υποστηριχθεί η εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιδράσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση.

Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης αποσκοπεί στην προστασία του νομισματικού συμβουλίου, την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών και τη διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας σε μεσοπρόθεσμο χρονικό ορίζοντα, μέσω της εξασφάλισης κατάλληλης ρευστότητας και κεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων, της ικανοποιητικής χρηματοδότησης από πηγές του εξωτερικού και της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

«Η Βοσνία Ερζεγοβίνη παρουσίασε σημαντικές αναπτυξιακές επιδόσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αντανακλούν τα αποτελέσματα από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σε κομβικούς τομείς, τα οφέλη του νομισματικού συμβουλίου και το ευνοϊκό εξωτερικό περιβάλλον.

Ωστόσο, η ταχεία οικονομική ανάπτυξη συνοδευόταν ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό με μακροοικονομικές ανισορροπίες, καθώς η ταχεία πιστωτική επέκταση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από κεφαλαιακές εισροές μεγάλου μεγέθους, οδήγησε την εγχώρια ζήτηση σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά που προϋποθέτει η σταθερότητα.

Η χαλάρωση των φορολογικών και εισοδηματικών πολιτικών το 2008 τροφοδότησε περαιτέρω την υπερθέρμανση, ενισχύοντας την αστάθεια των δημόσιων οικονομικών όταν εκδηλώθηκε η παγκόσμια οικονομική κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, οι διορθωτικές πολιτικές που υιοθετούνται από τις αρχές της χώρας, σε συνδυασμό με τη διεθνή οικονομική ενίσχυση, θα συμβάλουν στην υλοποίηση των αναγκαίων προσαρμογών» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΔΝΤ.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα