Κίνα: Ενισχύεται ο έλεγχος των πιστώσεων

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 11:27

Αποφασισμένη να ενισχύσει το νομισματικό και πιστωτικό έλεγχο δήλωσε η κεντρική τράπεζα της Κίνας, τη στιγμή που ο δανεισμός – ρεκόρ έρχεται να προστεθεί στους κινδύνους των «φουσκών» και των «κακών» δανείων.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας θα καθορίσει το που θα πάνε τα δάνεια, τονίζει σε σημερινή ανακοίνωσή του ο Λι Ντονγκρόνγκ, αξιωματούχος της τράπεζας, σημειώνοντας πως μια σειρά εγχώριων και διεθνών παραγόντων θέτει «νέες προκλήσεις» για τις νομισματικές και πιστωτικές πολιτικές.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας θα «εμμείνει στον στόχο της να αποτρέψει τους κινδύνους», σύμφωνα με τον Λι. Ο Κινέζος αξιωματούχος δεν αποκάλυψε πάντως πόσο θα ενισχυθεί η εποπτεία.

Τον περασμένο Νοέμβριο, η τράπεζα μείωσε τους περιορισμούς στα δάνεια και άσκησε πιέσεις στις τράπεζες να στηρίξουν το σχέδιο των 4 τρισ. γουάν (585 δισ. δολ.). Έτσι, τα νέα δάνεια σχεδόν πενταπλασιάστηκαν τον Ιούνιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, στα 1,53 τρισ. γουάν.

Η «έκρηξη» αυτή των πιστώσεων έχει τονώσει την ανάπτυξη στην Κίνα και συνέβαλε στην άνοδο του Shanghai Composite Index κατά τουλάχιστον 80% από το χαμηλό της 4ης Νοεμβρίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Standard & Poor’s, η ταχύτατη αύξηση του δανεισμού αναμένεται να εντείνει τις πιέσεις στο τραπεζικό σύστημα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα