Σήμερα «πέφτουν» οι υπογραφές για τον Nabucco

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 12:23
UPD:12:36
REUTERS/ADEM ALTAN/POOL

Νομική ισχύ θα αποκτήσει από σήμερα το έργο κατασκευής του Nabucco, μετά την προγραμματισμένη υπογραφή της συμφωνίας διέλευσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία στην ¶γκυρα.

«Η υπογραφή αυτή αποτελεί επιστέγασμα της αποφασιστικότητάς μας να κατασκευάσουμε τον αγωγό Nabucco όσο το δυνατόν γρηγορότερα», δήλωσε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, εν όψει της σημερινής τελετής υπογραφής, η οποία θα σημάνει την επίσημη λήξη των εξαμηνιαίων διαπραγματεύσεων σχετικά με τη χρήση του αγωγού.

Μόλις «πέσουν» οι υπογραφές, οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό θα μπορούν να υποβάλλουν προσφορές υπογράφοντας συμβόλαια με την Nabucco Gas Pipeline International –μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες φυσικού αερίου των πέντε συμβαλλόμενων χωρών, καθώς και ο γερμανικός κολοσσός ενέργειας, RWE.

Οι Βρυξέλλες πρόκειται να διαθέσουν 200 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως κίνητρο για τις κατασκευάστριες εταιρείες προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες. Το «καρότο» αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο του πακέτου ανάκαμψης της ευρωζώνης ύψους 5 δισ. ευρώ και για το λόγο αυτό πρέπει να δαπανηθεί εντός των ετών 2009-10 με στόχο την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας.

«Έως τις 15 Ιουλίου η Nabucco International Company πρέπει να έχει καταθέσει την πρόταση για τους τρόπους με τους οποίους σκοπεύει να διαθέσει τα συγκεκριμένα χρήματα», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν.

Η κατασκευή του αγωγού, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 7,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει το 2011 και να ολοκληρωθεί το 2015. Η επιτυχία του, ωστόσο, κρέμεται από μια κλωστή, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα είναι ικανός ο αριθμός χωρών που θα δεσμευτούν να τροφοδοτήσουν τον αγωγό με φυσικό αέριο.

Η Κομισιόν, πάντως, εναποθέτει τις ελπίδες της στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει αποθέματα φυσικού αερίου 850 δισ. κυβικών μέτρων και θεωρείται ως η βασική πηγή αερίου για τον Nabucco.

«Η σημερινή συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για μια νέα εποχή στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας. Η ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στην εδραίωση νέων διαρθρωτικών δεσμών μεταξύ της Ευρώπης, της Τουρκίας, των κρατών της Κασπίας Θάλασσας και της ΕΕ», αναφέρει σε σημερινή του επιστολή από την ¶γκυρα ο Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Αν και οι αγωγοί φυσικού αερίου κατασκευάζονται από χάλυβα, ο Nabucco μπορεί να ατσαλώσει τις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό που θα γίνει σήμερα θα αποτελέσει ένα λαμπρό παράδειγμα των στρατηγικών δεσμών μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», συμπληρώνει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα