Υπεγράφη σήμερα στην ¶γκυρα, μεταξύ τεσσάρων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία) και της Τουρκίας, η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nabucco.
Το εν λόγω έργο, το οποίο έχει τη στήριξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, φιλοδοξεί να μειώσει την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία, μεταφέροντας φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας και τη Μέση Ανατολή.
«Η υπογραφή αυτή αποτελεί επιστέγασμα της αποφασιστικότητάς μας να κατασκευάσουμε τον αγωγό Nabucco όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
Η κατασκευή του αγωγού, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 7,9 δισ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει το 2011 και να ολοκληρωθεί το 2015. Η επιτυχία του, ωστόσο, κρέμεται από μια κλωστή, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το εάν θα είναι ικανός ο αριθμός χωρών που θα δεσμευτούν να τροφοδοτήσουν τον αγωγό με φυσικό αέριο.
Η Κομισιόν εναποθέτει τις ελπίδες της στο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου 850 δισ. κυβικών μέτρων και θεωρείται ως η βασική πηγή αερίου για τον Nabucco.
Ενδιαφέρον από παραγωγούς χώρες
Η χώρα της Κεντρικής Ασίας, όπως επίσης η Αίγυπτος και το Ιράκ, εξέφρασαν σήμερα ενδιαφέρον για συμμετοχή στο πρόγραμμα κατασκευής του αγωγού.
Το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρεται για το έργο κατασκευής του αγωγού Nabucco, καθώς επιθυμεί να διαφοροποιήσει τις εξαγωγικές οδούς των ενεργειακών του πόρων, δήλωσε ο Αζέρος υπουργός Βιομηχανίας και Πετρελαίου Νατίκ Αλίγιεφ.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Σαμέχ Φαχμί ανέφερε ότι μια πιθανή πηγή αερίου για τον Nabucco θα μπορούσε να είναι και ο αραβικός αγωγός ο οποίος βρίσκεται «στα σκαριά».
Κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των παραγωγών χωρών και Ευρωπαίων αξιωματούχων, προτού «πέσουν» οι υπογραφές, ο πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι αλ Μάλικι τόνισε ότι η Ευρώπη μπορεί να δεχθεί 15 δισ. κυβικά μέτρα ιρακινού φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας. Παρόλα αυτά, δεν προσδιόρισε αν η ποσότητα αυτή προορίζεται για τον Nabucco και δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Εν τω μεταξύ, την επιθυμία της Τουρκίας να συμπεριληφθεί στον Nabucco φυσικό αέριο από το Ιράν «όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες» εξέφρασε ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την αντίθεση της Ουάσινγκτον σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Χθες, ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Ευρασία Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ επανέλαβε την αντίθεση των ΗΠΑ σε κάθε πιθανή διαμετακόμιση ιρανικού φυσικού αερίου μέσω του Nabucco, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η Ρωσία είναι ελεύθερη να προμηθεύσει φυσικό αέριο στον αγωγό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρείες που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τον αγωγό θα μπορούν να υποβάλλουν πλέον προσφορές, υπογράφοντας συμβόλαια με την Nabucco Gas Pipeline International –μια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν οι εταιρείες φυσικού αερίου των πέντε συμβαλλόμενων χωρών καθώς και ο γερμανικός κολοσσός ενέργειας RWE.