Σερβία: 388 εκατ. δολ. από την Παγκόσμια Τράπεζα για τον «οδικό άξονα 10»

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2009 20:18

Υπεγράφη σήμερα στο Βελιγράδι η συμφωνία για την χορήγηση δανείου στη Σερβία από την Παγκόσμια Τράπεζα ύψους 388 εκατομμυρίων δολαρίων με σκοπό την κατασκευή τμήματος του πανευρωπαϊκού «οδικού άξονα 10» που διασχίζει τη χώρα.

Τη σχετική συμφωνία υπέγραψαν η υπουργός Οικονομικών Ντίανα Ντραγκουτίνοβιτς και ο διευθυντής του γραφείου της Παγκόσμιας Τράπεζας στη Σερβία Σάιμον Γκρέι. Η εκταμίευση του δανείου θα γίνει μετά την επικύρωση της συμφωνίας από το σερβικό κοινοβούλιο, πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, ωστόσο, επέτρεψε στη σερβική κυβέρνηση να ξεκινήσει τις διαδικασίες δημοπράτησης του έργου πριν εγκριθεί από τη Βουλή η συμφωνία.

Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή 32 χιλιομέτρων του «οδικού άξονα 10» από το Λέσκοβατς μέχρι την αρχή της κλεισούρας Γκριντέλιτσα και για 9 χιλιόμετρα του αυτοκινητόδρομου Νις - βουλγαρικά σύνορα.

Εκτός από το δάνειο της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Σερβία θα λάβει επίσης δάνειο ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό του οδικού της δικτύου. Η Ελλάδα μέσω του ΕΣΟΑΒ θα παράσχει τέλος οικονομική βοήθεια ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ για την κατασκευή τμήματος του «άξονα 10».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα