Σαχάρα: Έργο ηλιακής ενέργειας για τροφοδότηση της Ευρώπης

Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009 12:05

Μνημόνιο συμφωνίας για την ανάπτυξη μονάδων ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα υπέγραψαν 12 ευρωπαϊκοί κολοσσοί από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τους κλάδους ενέργειας και τεχνολογίας, με ορίζοντα τριών ετών.

Εφόσον το σχέδιο δρομολογηθεί, η ομάδα των εταιρειών θα κατασκευάσει τον πρώτο ηλιακó σταθμó ηλεκτροπαραγωγής έως το 2015, σύμφωνα με το μέλος του ΔΣ της Munich Re, Torsten Jeworrek, ο οποίος συντονίζει την πρωτοβουλία.

Στόχος του έργου είναι να καλυφθεί το 15% των αναγκών της Ευρώπης σε ενέργεια έως το 2050, καθώς και η κάλυψη αναγκών στη Β. Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τον κ. Jeworrek, οι εταιρείες που συμμετέχουν θα συνεισφέρουν με 1,8 εκατ. ευρώ για το πρώτο έτος, ενώ, όσο το έργο προχωρά, θα αναζητηθούν πρόσθετα μέλη για εξασφάλιση μεγαλύτερης χρηματοδοτικής βάσης.

Παρ’ όλα αυτά, το φιλόδοξο έργο ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπο με πολιτικά, οικονομικά και τεχνολογικά εμπόδια, καθώς υπολογίζεται ότι για την κατασκευή εγκαταστάσεων ικανών για την κάλυψη του στόχου θα χρειαστούν περίπου 400 δισ. ευρώ.

Από τον προϋπολογισμό αυτό, τα 350 δισ. ευρώ θα διατεθούν για την κατασκευή των μονάδων ηλιακής ενέργειας –οι οποίες θα καλύπτουν μια περιοχή 16.900 τετραγωνικών μέτρων, ενώ τα 50 δισ. ευρώ θα δαπανηθούν σε γραμμές μεταφοράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης από τη Β. Αφρική στην Ευρώπη.

Πηγή: The Wall Street Journal



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα