«Η αναδιάταξη στον ερευνητικό ιστό της χώρας δεν θίγει ούτε τους ερευνητές, ούτε τους μισθούς τους, ούτε το καθεστώς λειτουργίας των ερευνητικών κέντρων», επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης σε ανακοίνωσή του με αφορμή τοποθετήσεις φορέων και εκπροσώπων της επιστημονικής κοινότητας που είδαν το φως τη δημοσιότητας.
Στόχος της αναδιάταξης του ερευνητικού ιστού –που προβλέπει τη συγχώνευση και κατάργηση ερευνητικών κέντρων- είναι, σύμφωνα με το ΥΠΑΝ, η σωστή διαχείριση της έρευνας, ώστε να αυξηθεί η απόδοση της οικονομικής δαπάνης και να αξιοποιηθούν ακόμη περισσότερο τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα.
Ξεκαθαρίζει επίσης ακόμη μία φορά ότι «ο περιορισμός των φορέων που εποπτεύονται από το Δημόσιο αποτελεί στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης» και συμπληρώνει ότι «η βούληση της Κυβέρνησης να στηρίξει την έρευνα προκύπτει και από την αύξηση των δαπανών για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία».
«Έχουν δεσμευθεί, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, 1,6 δις ευρώ για ανάλογες δράσεις και εξειδίκευση ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού. Πρόκειται για ποσό σχεδόν υπερτριπλάσιο σε σχέση με το Γ’ ΚΠΣ. Επιπλέον, την περίοδο 2004-2008 ο τακτικός προϋπολογισμός των ερευνητικών κέντρων αυξήθηκε κατά 47,80%, φθάνοντας, το 2008, σε ετήσια χρηματοδότηση 91.449.909,17 ευρώ, ενώ η συνολική κρατική επιχορήγησή τους αυξήθηκε κατά 47,30%, φθάνοντας το 2008, σε ετήσια επιχορήγηση 241.574.876,53 ευρώ».