Τις επόμενες ημέρες στη Βουλή η διάταξη για αλλαγές στα ΒΑΕ

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2009 22:07
UPD:22:54

Νομοσχέδιο στο οποίο θα προβλέπεται η έκδοση υπουργικής απόφασης για τον ανακαθορισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων αναμένεται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε σήμερα στη Βουλή.

Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου και ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσαν, ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, ότι η σχετική ρύθμιση θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που αφορά «την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής, τη ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, θεμάτων του Νομικού Συμβουλίου του κράτους και λοιπές διατάξεις».

Με την προτεινόμενη διάταξη προβλέπεται η έκδοση απόφασης της υπουργού Απασχόλησης με την οποία θα καθοριστούν εργασίες, ειδικότητες ή χώροι εργασίας που θα ενταχθούν στον νέο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ) του ΙΚΑ ΕΤΑΜ ή άλλων φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο νέος πίνακας θα αφορά όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά και δεν θα θίξει τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον Κανονισμό.

Παράλληλα, με το νομοσχέδιο προτείνεται η σύσταση διαρκούς Ειδικής Επιτροπής Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, η οποία θα λειτουργεί για την εξέταση όσων αιτημάτων υπαγωγής στον ΚΒΑΕ υποβάλλονται στο μέλλον.

Εντονη ήταν η αντίδραση βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι καταλόγισαν στην κυβέρνηση αιφνιδιασμό εν μέσω καλοκαιριού. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Δ. Κουσελάς έκανε λόγο για «σκάνδαλο» και «πραξικόπημα», ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, σημείωσε πως η κυβέρνηση φέρνει «μουλωχτά» τις αλλαγές στα βαρέα και ανθυγιεινά, οι οποίες θα αποτελέσουν «αιτία πολέμου του ταξικού κινήματος».

«Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα των βαρέων και ανθυγιεινών, εμφανώς και δημοσίως. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται αιτία πολέμου το γεγονός ότι αγγίζουμε ένα σύστημα που δεν είναι δίκαιο» απάντησε ο υπουργός Οικονομίας και κάλεσε τα κόμματα να περιμένουν την κατάθεση του νομοσχεδίου και μετά να διατυπώσουν γνώμη. Προανήγγειλε ακόμη την κατάθεση άλλου νομοσχεδίου, με το οποίο θα ρυθμίζονται συνταξιοδοτικά θέματα.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, ο υπουργός έκανε λόγο για προκλητική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο, εξηγώντας πως είναι πολύ περισσότεροι οι δήθεν επαγγελματίες με σκάφη από τους πραγματικούς. Προανήγγειλε, δε, την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και έκτακτης εισφοράς των μηχανοκίνητων σκαφών κάτω των 10 μέτρων και των ιστιοπλοϊκών κάτω των 15 μέτρων.

Αναφορικά με την πρόβλεψη έκπτωσης από το συνολικό εισόδημα των φορολογούμενων της δαπάνης για ιατρική περίθαλψη και αμοιβές δικηγόρων, ο κ. Παπαθανασίου τόνισε πως με τον τρόπο αυτό «στοχεύουμε στην πάταξη της μεγάλης φοροδιαφυγής που παρατηρείται στις δύο αυτές επαγγελματικές ομάδες».

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησαν στην αναγκαιότητα ενός τέτοιου μέτρου, αλλά ζήτησαν να υπάρξει συγκεκριμένο πλαφόν στις εκπτώσεις, «αλλιώς θα λειτουργήσει αντίστροφα το μέτρο».

Τέλος, ο υπουργός ανακοίνωσε την εξάμηνη παράταση της προθεσμίας παραγραφής περαίωσης φορολογίας κεφαλαίου που λήγει στις 31.12.2009 με εξαίρεση τις υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών και προικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα