Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 12:05
UPD:14:55

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν το μεσημέρι η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εποπτείας για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας, υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου.

Στη σύσκεψη τέθηκε το θέμα της "ψαλίδας" μεταξύ των επιτοκίων των ελληνικών τραπεζών και του μέσου ευρωπαϊκού, εξετάστηκε ο ρυθμός της πιστωτικής επέκτασης στην οικονομία, ενώ υπήρξε και ενημέρωση για την έγκριση από την Κομισιόν του ελληνικού προγράμματος ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ώστε να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση.

Το προσωρινό καθεστώς προβλέπει τη χορήγηση ενισχύσεων ύψους έως 500.000 ευρώ (ανά επιχείρηση) μέχρι το τέλος του 2010, σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης λόγω της τρέχουσας πιστωτικής στενότητας.

Το υπόψη καθεστώς είναι το τρίτο ελληνικό μέτρο το οποίο εγκρίνεται βάσει του προσωρινού πλαισίου με σκοπό την άρση σοβαρής διαταραχής στην οικονομία. Τα άλλα δύο είναι ένα προσωρινό καθεστώς που προβλέπει την παροχή επιδοτούμενων κρατικών εγγυήσεων και ένα προσωρινό καθεστώς το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση ενισχύσεων σε επιχειρήσεις υπό τη μορφή μειωμένων επιτοκίων.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Λέγκας και εκπρόσωποι του Δημοσίου στα Διοικητικά Συμβούλια των πιστωτικών ιδρυμάτων.

ΠΑΣΟΚ: Παρά τις συνεδριάσεις η κρίση βαθαίνει

«Παρά τις μηνιαίες συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εποπτείας, η κρίση στην αγορά μέρα με τη μέρα βαθαίνει, λόγω της πιστωτικής ασφυξίας που συνεχίζεται και της απουσίας σοβαρής πολιτικής στήριξης κλάδων, επιχειρήσεων και επαγγελματιών που πλήττονται», παρατήρησε από την πλευρά της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη.

«Είχαμε προειδοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι η ρευστότητα δεν θα διοχετευόταν σε κλάδους και επιχειρήσεις που έχουν πραγματικά ανάγκη, εάν δεν δημιουργούταν ειδικό ταμείο αναχρηματοδότησης, και σήμερα επαληθευόμαστε πλήρως: Οι Τράπεζες έχουν χρησιμοποιήσει περίπου 9 δισ. από τα 28 δισ., ενώ τα 15 δισ. των εγγυήσεων του Δημοσίου παραμένουν "παγωμένα"», υποστήριξε η κ. Κατσέλη και κατέληξε:

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, να διασφαλίσει ότι η ρευστότητα θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία. Έχουμε ζητήσει πλήρη διαφάνεια και δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων, που υποτίθεται ότι έχουν μέχρι σήμερα δώσει οι Τράπεζες, σχετικά με τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, μέσω του "πακέτου" των 28 δισ. ευρώ. Μέχρι σήμερα, έχει αρνηθεί. Τον καλούμε πάλι να πράξει το αυτονόητο, σεβόμενος τον Έλληνα φορολογούμενο, που επιτέλους έχει δικαίωμα να γνωρίζει πού διοχετεύεται το πακέτο των 28 δισ. ευρώ».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα