¶καρπη η συνάντηση ροδακινοπαραγωγών - Σ. Χατζηγάκη

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2009 18:12
UPD:18:49

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους δήλωσαν μετά την τρίωρη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρη Χατζηγάκη, οι εκπρόσωποι των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας και Ημαθίας, παρά την ανακοίνωση πακέτου μέτρων στήριξης.

Οι παραγωγοί υποστήριξαν μάλιστα ότι η κυβέρνηση τους εμπαίζει και ότι εδώ και έξι μήνες συζητούν το πρόβλημα και λύσεις δεν υπάρχουν.

«Δεν μας ανακοινώθηκε τίποτα συγκεκριμένο. Δεν έχει γίνει κατανοητό πως δύο νομοί αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα και για να γίνει κατανοητό οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με μεγάλη ένταση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της οργάνωσης των παραγωγών της Πέλλας ΚΑΣΟ «Μέγας Αλέξανδρος», Κώστας Παπαδόπουλος, κατά την έξοδό του από τη συνάντηση με τον κ. Χατζηγάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα «μπλόκα» θα διατηρηθούν με τα τρακτέρ να παραμένουν στις θέσεις τις οποίες κατέλαβαν από χθες το πρωί.

«Αύριο το πρωί θα συνεδριάσουν οι ομάδες των παραγωγών της Πέλλας και της Ημαθίας, προκειμένου να συντονίσουμε τις κινήσεις μας και να αποφασίσουμε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με κλείσιμο και άλλων κομβικών σημείων στις εθνικές οδούς», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών σημείωσαν ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης είναι σε καλή βάση και θα το συζητήσουν.

Από την πλευρά του ο κ. Χατζηγάκης υπογράμμισε ότι «εάν συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις σε αυτή τη βάση, είναι υποκινούμενες, είναι κινητοποιήσεις που γίνονται για άλλους σκοπούς για τους οποίους η κυβέρνηση τραβά μια διαχωριστική γραμμή και διαχωρίζει τη θέση της».

Το πακέτο μέτρων στήριξης και των ροδακινοπαραγωγών και των βιομηχανιών που ανακοίνωσε ο υπουργός προβλέπει την ύπαρξη μιας εγγυημένης τιμής 18 λεπτών το κιλό για την παράδοση συμπύρηνων ροδάκινων στις βιομηχανίες που μπορεί να αυξηθεί έως τα 21 λεπτά με ενίσχυση του εργασιακού κόστους των βιομηχανιών από το ΛΑΕΚ.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηγάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει πλήρης αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στις ποσότητες εκείνες που έχουν υποστεί ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Ανακοίνωσε επίσης την ενίσχυση των μεταποιητικών επιχειρήσεων με βάση τα προβλεπόμενα στην ΥΑ 2/49086/0025 του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών για διευκόλυνσή τους στην απορρόφηση της μεταποιούμενης από κάθε μια ποσότητας συμπύρηνων ροδάκινων.

Δεσμεύθηκε, τέλος, να διερευνήσει τη δυνατότητα επιδότησης των μεταποιητικών επιχειρήσεων για την επιδότηση του εργασιακού κόστους (μισθοί, ημερομίσθια) κατά 50% μέσω του σχετικού προγράμματος του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και ΟΑΕΔ.

Για αδιέξοδο έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ¶ννα Φιλίνη, η οποία συμμετείχε στη σύσκεψη μεταξύ ροδακινοπαραγωγών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Οι δεσμεύσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των εκπροσώπων των βιομηχανιών είναι εντελώς ασαφείς, αφήνουν ακάλυπτους τους ροδακινοπαραγωγούς οι οποίοι προτίθενται να συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις», δήλωσε η κ. Φιλίνη.

Σχολιάζοντας το πακέτο μέτρων στήριξης, η κ, Φιλίνη σημείωσε ότι «οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων δεν δεσμεύτηκαν ούτε καν για 18 λεπτά ανά κιλό ενώ ταυτόχρονα η επιπλέον επιδότηση της τιμής μέσω ΛΑΕΚ καθώς και η ενδεχόμενη επιδότηση εργασίας δεν φαίνεται να ικανοποιεί τα αιτήματα των ροδακινοπαραγωγών. Επιπλέον, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση αποζημίωσης σχετικά με τους 220.000 τόνους ροδάκινα που υπολογίζεται ότι θα μείνουν αδιάθετοι από τη φετινή παραγωγή».

«Είναι φανερό ότι οι ροδακινοπαραγωγοί βρίσκονται δικαιολογημένα σε απελπιστική κατάσταση», τόνισε καταλήγοντας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα