Sinopec, Cnooc: Ανοδος των μετοχών

Μετά την απόκτηση μεριδίου σε πετρελαϊκή εγκατάσταση της Αγκόλας
Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 07:38

Ανοδικά κινήθηκαν στο Χονγκ Κονγκ οι μετοχές της China Petroleum & Chemical Corp. και της Cnooc Ltd., της δεύτερης και τρίτης σε μέγεθος πετρελαϊκής εταιρείας της Κίνας αντιστοίχως, μετά τη συμφωνία τους για την εξαγορά μεριδίου αξίας 1,3 δισ. δολ. σε πετρελαϊκή εγκατάσταση της Αγκόλας.

Οι μετοχές της China Petroleum, γνωστής ως Sinopec, σημείωσαν άνοδο έως 2,5%, τα μέγιστα από τις 14 Ιουλίου. Οι μετοχές της στις 10:41 π.μ. στο Χονγκ Κονγκ διαπραγματεύθηκε στα 6,44 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Οι μετοχές της Cnooc σημείωσαν άνοδο 2,2% και διαπραγματεύθηκαν στα 9,98 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία. Ο δείκτης Hang Seng αναρριχήθηκε 1,7%.

Η China National και η Cnooc συμφώνησαν να αγοράσουν μερίδιο 20% στο Block 32 της Marathon Oil Corp. της Αγκόλας, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο εταιρειών στις 17 Ιουλίου. Η Κίνα, η δεύτερη σε μέγεθος χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, αξιοποιεί το πλεονέκτημα των χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και των μετοχών για να εξασφαλίσει τις μελλοντικές της προμήθειες καυσίμων.

Η εγκατάσταση, που βρίσκεται 150 χλμ. ανοιχτά των ακτών της Αγκόλας λειτουργεί από την Total SA της Γαλλίας που κατέχει το 30% του μεριδίου. Η Sonangol SA, η κρατική εταιρεία πετρελαιοειδών της Αγκόλας, κατέχει το 20%, σύμφωνα με την Cnooc στις 17 Ιουλίου. H Marathon, η τέταρτη σε μέγεθος αμερικανική εταιρεία πετρελαιοειδών, θα διατηρήσει το 10%.

Οι κινεζικές εταιρείες έχουν δαπανήσει 12,6 δισ. δολ. σε περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό από τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης, της Συρίας και του Καζακστάν. Τον μήνα που πέρασε η China Petroleum συμφώνησε να αγοράσει την ελβετική Addax Petroleum Corp. προς 7,2 δισ. δολ., επιτρέποντας στην κινεζική εταιρεία την πρόσβαση στα αποθέματα του Κουρδιστάν στο Ιράκ και στη Δυτική Αφρική.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα