Εν αναμονή των αποφάσεων των ροδακινοπαραγωγών

Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009 15:56
UPD:20:24

Το βράδυ αναμένεται να κριθεί τελικά το μέλλον το κινητοποιήσεων των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας και της Πέλλας, μετά τη νέα πρόταση που έκανε στους εκπροσώπους τους ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

«Ακούσαμε με προσοχή τις προτάσεις και τις δηλώσεις του υπουργού, υπάρχουν κάποια κενά και κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να ρυθμιστούν, από εκεί και πέρα θα μεταφέρουμε όσα ακούσαμε στους συναδέλφους μας και οι γενικές συνελεύσεις θα αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος των ροδακινοπαραγωγών Πέλλας, Κωνσταντίνος Φαντίδης.

Σ. Χατζηγάκης: Πιστεύω στην ωριμότητα και στη σύνεση του αγρότη

Σ. Χατζηγάκης: Πιστεύω στην ωριμότητα και στη σύνεση του αγρότη

Συπλήρωσε πως πρέπει να διευκρινιστεί η αποζημίωση για τα ροδάκινα κακής ποιότητας λόγω καιρικών συνθηκών, πρόσθεσε πως συνολικά δεν μπορούν να είναι ικανοποιημένοι από την πρόταση, επισήμανε όμως «πως είμαστε σε μία περίοδο κρίσης και πρέπει και εμείς να κάνουμε και τις θυσίες μας».

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό από την αστυνομία πως τα μπλόκα των παραγωγών στις διασταυρώσεις «Κόνεξ», Μαυροβουνίου και Γυψοχωρίου είναι άνοιξαν, και τα τρακτέρ είναι παρατεταγμένα στην άκρη του δρόμου. Ωστόσο ο κόμβος του Μελισσίου, ο οποίος παρέμεινε ανοιχτός για μιάμιση ώρα, στη συνέχεια έκλεισε.

Η πρόταση, που ο κ. Χατζηγάκης κάλεσε τους αγρότες να αποδεχθούν, αφορά τη διαμόρφωση της τιμής του βιομηχανικού ροδακίνου στα 22 λεπτά το κιλό (18 λεπτά θα δώσουν οι βιομηχανίες και 4 λεπτά χρηματοδότηση μέσω ΛΑΕΚ του εργασιακού κόστους). Όσον αφορά τις αδιάθετες ποσότητες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έδωσε εντολή στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ για την άμεση εκτίμηση των ζημιών της παραγωγής και της αποζημίωσης των ροδακινοπαραγωγών.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός κάλεσε τους παραγωγούς της Βόρειας Ελλάδας να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους.

ΠΑΣΟΚ: Αδέξιοι χειρισμοί από την κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά είναι κατώτερη των περιστάσεων. Οι αδέξιοι χειρισμοί της, η καθυστέρηση λήψης των αναγκαίων μέτρων, οι παλινωδίες, οι υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και η έλλειψη σχεδιασμένης πολιτικής για το ροδάκινο, έχουν οδηγήσει σε απόγνωση τους ροδακινοπαραγωγούς όλης της χώρας», απαντά στις εξαγγελίες του υπουργού αγροτικής ανάπτυξης το ΠΑΣΟΚ.

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του Κινήματος για αγροτικά θέματα Βασίλης Έξαρχος τόνισε ότι «για την διέξοδο από τα αδιέξοδα που προκάλεσε η κυβέρνηση με την πολιτική της και προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιβίωση των ροδακινοπαραγωγών και η απασχόληση στις ροδακινοπαραγωγικές περιοχές, απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα:

1. Διασφάλισης του εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, με ικανοποιητικές τιμές διάθεσης του προϊόντος.

2. Μείωσης του κόστους παραγωγής, που είναι πολύ υψηλό, με χαμηλές τιμές στα λιπάσματα, στα φυτοφάρμακα και στα αγροτικά εφόδια.

3. Ριζικών αλλαγών στις Οργανώσεις των παραγωγών για την εξυγίανση και την ισχυροποίησή τους, ώστε να μπορούν να παρεμβαίνουν αποτελεσματικά στην προμήθεια των αγροτικών εφοδίων και την εμπορία των προϊόντων.

4. Εφαρμογής Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την παραγωγή ροδάκινου ποιότητας με ταυτότητα και την προβολή και προώθηση του προϊόντος στις αγορές, με έμφαση στις εξαγωγές προς συγκεκριμένους προορισμούς.

5. Αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας με την προώθηση ποικιλιών που ζητούνται από την αγορά και διεύρυνσης της χρονικής περιόδου παραγωγής του προϊόντος.

6. Βελτίωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να υπάρχει κάλυψη από τους κινδύνους λόγω των έντονων κλιματικών αλλαγών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα