ΓΣΕΕ: Δραματική επιδείνωση ασφαλιστικών - συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009 18:36
UPD:18:44

Σε ετοιμότητα κάλεσε τους συνδικαλιστές ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις εξελίξεις στα βαρέα και ανθυγιεινά αλλά και γενικότερα στο ασφαλιστικό.

Όπως επισημάνθηκε, η ΓΣΕΕ δεν αποδέχεται τη διαδικασία απλής υπουργικής απόφασης για τη διαμόρφωση της νέας λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ), ενώ ο κ. Παναγόπουλος έθεσε επίσης θέμα ανατροπής του πορίσματος Μπεχράκη και το αίτημα να επανακριθούν από τη νέα επιτροπή των ΒΑΕ όλες οι ειδικότητες και τα επαγγέλματα. Σημείωσε ότι τα συνδικάτα θεωρούν λογικό να βγουν από τη λίστα κάποια επαγγέλματα όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν αλλάξει την πραγματικότητα αλλά επίσης απόλυτα λογικό να ενταχθούν στα ΒΑΕ αυτονόητα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα όπως οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα και οι νοσηλευτές.

Οι συνδικαλιστές τάχθηκαν επίσης κατά του διαχωρισμού του κλάδου υγείας του ΙΚΑ από τον κλάδο σύνταξης τουλάχιστον αν δεν επιστραφούν στο Ίδρυμα τα 5,65 δισ. ευρώ με τα οποία μέχρι σήμερα έχει επιδοτηθεί η περίθαλψη από τον κλάδο σύνταξης. Ο κ. Παναγόπουλος απαίτησε επίσης να καταβληθεί στο σύνολο του κρατικού χρέους προς τα ταμεία κάνοντας λόγο για 11 δισ. ευρώ και προειδοποιώντας ότι υπάρχει πλέον σαφής κίνδυνος για τις παροχές των δανείων και τους ασφαλισμένους.

Ως προς το ΙΚΑ μετά τη χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού σε υποκατάστημα του Περιστερίου οι συνδικαλιστές σημειώνουν:

Α. Ο χρόνος των ιατρικών ραντεβού διπλασιάστηκε. Η αναμονή φθάνει πλέον σε 20 έως 40 ημέρες κατά μέσο όρο.

Β. Ο χρόνος των ιατρικών εξετάσεων από 3-5 ημέρες έγινε από 20 έως 35 ημέρες.

Γ. Σε ένα πλήθος εξετάσεων και ειδικοτήτων οι χρόνοι αναμονής φθάνουν πλέον και τους 6 μήνες.

Δ. Η εξόφληση των ιατρικών επισκέψεων σε συμβεβλημένους γιατρούς από μία έως τρεις ημέρες έγινε από 10 ημέρες έως 6 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα