Κίνα: Αισιοδοξία για ανάπτυξη 8% το 2009

Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2009 15:59

Αισιόδοξος ότι η κινεζική οικονομία μπορεί να επιτύχει ρυθμούς ανάπτυξης 8% το 2009 εμφανίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γιανγκ Γιετσί, μιλώντας στο περιθώριο του περιφερειακού φόρουμ ασιατικών χωρών στην Ταϊλάνδη.

«Πιστεύουμε ότι δεδομένης της τεράστιας προσπάθειας του κινεζικού λαού και του θετικού αντίκτυπου του πακέτου στήριξης (της οικονομίας) και της αμοιβαίας υποστήριξης...μεταξύ της Κίνας και της διεθνούς κοινότητας, θα μπορέσουμε να φτάσουμε τον στόχο για ανάπτυξη 8% για φέτος», ανέφερε ο Κινέζος υπουργός.

H οικονομία της Κίνας έχει ανακάμψει με εντυπωσιακή ταχύτητα τους τελευταίους μήνες, με την παραγωγή των εργοστασίων, τη χορήγηση δανείων από τράπεζες και τις εισαγωγές εμπορευμάτων να ενισχύονται ραγδαία χάρη στο φιλόδοξο σχέδιο ανάκαμψης της κυβέρνησης.

Ο ρυθμός ανάπτυξης στη χώρα επιταχύνθηκε στο 7,9% το δεύτερο τρίμηνο του 2009, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε διαμορφωθεί στο 6,1%.

Η νέα πρόκληση για τις κινεζικές αρχές τώρα είναι να διασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη, την ώρα που θα αρχίσουν να αποσύρουν τα κρατικά μέτρα στήριξης.

Η βιωσιμότητα της στηριζόμενης στο κράτος αυτής ανάπτυξης είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για την παγκόσμια οικονομία. Η επιτυχία του κινεζικού σχεδίου ανάκαμψης συνιστά φωτεινή εξαίρεση στο σημερινό περιβάλλον, καθώς όλες οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να δουν το ΑΕΠ τους να συρρικνώνεται φέτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα