Ν. Κορέα: Στα υψηλότερα επτά ετών η εμπιστοσύνη καταναλωτών

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 07:01
UPD:07:11

Στα υψηλότερα επίπεδα περίπου επτά ετών αναρριχήθηκε τον Ιούλιο η εμπιστοσύνη των καταναλωτών στη Νότια Κορέα καθώς οι πολιτικές της κυβέρνησης και η μείωση ρεκόρ των επιτοκίων άρχισαν να οδηγούν την οικονομία της χώρας σε ανάκαμψη από την παγκόσμια ύφεση.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στο 109 από 106 τον Ιούνιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Bank of Korea στη Σεούλ. Αυτά ήταν και τα υψηλότερα επίπεδα από το τρίτο τρίμηνο του 2002, όταν η τράπεζα ανακοίνωσε τον δείκτη σε τριμηνιαία βάση. Ο δείκτης πάνω από το 100 καταδεικνύει ότι οι αισιόδοξοι υπερέβησαν τους απαισιόδοξους.

Η οικονομία της Νότιας Κορέας αναπτύχθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου έξι ετών το τελευταίο τρίμηνο καθώς οι εξαγωγές και οι δαπάνες των νοικοκυριών έφθασαν στα ύψη. Το ΑΕΠ αυξήθηκε 2,3% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, όταν η χώρα απέφυγε την ύφεση με ρυθμό ανάπτυξης 0,1%, σύμφωνα με την Bank of Korea την εβδομάδα που πέρασε.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Kospi έχεις σημειώσει φέτος άνοδο 34%. Οι πωλήσεις στα μεγάλα πολυκαταστήματα της χώρας αυξήθηκαν για τέταρτο μήνα τον Ιούνιο καθώς οι καταναλωτές αγόρασαν περισσότερες ηλεκτρικές οικιακές συσκευές.

Ο δείκτης εμπιστοσύνης καταναλωτών βασίζεται σε έρευνα μεταξύ 2.200 ανθρώπων σε 56 μεγάλες πόλεις της χώρας, η οποία διεξήχθη τηλεφωνικώς από 13 έως 20 Ιουλίου.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα