Guardian: Ώθηση 1 δισ. θα δώσει το βρετανικό κράτος στα αιολικά έργα

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2009 10:20

Την αποφασιστικότητά της να ασκήσει επιρροή στις τράπεζες Royal Bank of Scotland και Lloyds Banking Group αναμένεται να αποδείξει σήμερα η βρετανική κυβέρνηση, με την εκταμίευση 1 δισ. στερλινών για τη χρηματοδότηση των εταιρειών ανάπτυξης αιολικών πάρκων, των οποίων τα σχέδια έπεσαν στο κενό εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έφερε η Greenpeace στη δημοσιότητα, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στη Βρετανία που ελέγχονται από τους Συντηρητικούς “μπλοκάρουν” τριπλάσιο αριθμό έργων κατασκευής αιολικών πάρκων από αυτόν που εγκρίνουν. Τα τοπικά συμβούλια στα οποία πλειοψηφούν οι Εργατικοί, εν τω μεταξύ, έχουν εγκρίνει οριακά περισσότερα σχέδια από αυτά που έχουν απορρίψει το διάστημα Δεκέμβριος 2005-Νοέμβριος 2008.

Μεγάλη σημασία έχει η σημερινή έκβαση για τη Vestas, τη μεγαλύτερη εταιρεία αιολικών πάρκων της Βρετανίας, η οποία απειλεί να κλείσει τις εγκαταστάσεις της στη Νήσο του Γουάιτ εντός της εβδομάδας εξαιτίας των προβλημάτων που έχει με κάποια “ανώνυμα τσακάλια”, καθώς και της εξασθενημένης εγχώριας αγοράς.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας The Guardian, ο υπουργός Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών, Εντ Μίλιμπαντ, το 1 δισ. στερλινών που πρόκειται να χορηγηθεί σε ημικρατικές τράπεζες και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει το έναυσμα για την κατασκευή αιολικών έργων δυναμικότητας 1 gigawatt -αρκετή για να τροφοδοτήσει 2 εκατ. σπίτια- τα οποία καθυστέρησαν λόγω της πιστωτικής συρρίκνωσης.

Η εν λόγω χρηματοδότηση εντάσσεται στο πακέτο πρόσθετων κεφαλαίων 4 δισ. στερλινών που είχε εξαγγείλει ότι θα αφιερώσει η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση αιολικών έργων στη Βρετανία στον εαρινό προϋπολογισμοι. Στο πλαίσιο αυτό, η βρετανική κυβέρνηση έχει δεχθεί πιέσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλες ομάδες πίεσης για να χρησιμοποιήσει το μερίδιο που κατέχει το δημόσιο στις τράπεζες προκειμένου να αναλάβουν τη χρηματοδότηση “πράσινων” έργων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα