Βουλή: Υψηλοί τόνοι στη συζήτηση του ν/σχ για τη φορολόγηση των σκαφών αναψυχής

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2009 22:50
UPD:29/07/2009 00:30

Τη σύμφωνη γνώμη των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εξασφάλισε επί της αρχής, στο ΒΆ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των σκαφών αναψυχής.

Κατά της απόφασης της κυβέρνησης να φορολογήσει εξίσου τα ιδιωτικά και τα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, επιβάλλοντάς τους παράλληλα και έκτακτη εισφορά τάχθηκε η αντιπολίτευση, ενώ τις ρυθμίσεις για την αναθεώρηση του καταλόγου των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και τη δυνατότητα χρησιμοποίησης ιδιωτών δικηγόρων εκ μέρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επέκρινε η Αριστερά.

Ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, υπογράμμισε πως η διάκριση ανάμεσα στα ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής υφίσταται στο νομοσχέδιο και θα γίνει διακριτή το επόμενο έτος, όταν τα αμιγώς επαγγελματικά σκάφη θα λάβουν επιστροφή του φόρου 50% και ολόκληρης της έκτακτης εισφοράς.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ρυθμίσεις για έκπτωση από την φορολογία, ποσών που έχουν διατεθεί σε ιδιώτες γιατρούς και δικηγόρους, τη δυνατότητα του ΟΑΕΔ να χρηματοδοτεί θέσεις εργασίας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της τιμής των φαρμάκων.

Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Ηλίας Καλιώρας, επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας την «αντίφαση», ανάμεσα στην προεκλογική του παροχολογία και τις καταγγελίες του για την εκτροπή των δημοσιονομικών μεγεθών. Η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Καλιώρας, προσπαθεί και με τα μέτρα αυτά να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης, εστιαζόμενη πρωτίστως στην πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

Για «φοροεπιδρομή στα λαϊκά εισοδήματα» και «φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο και τους υμετέρους» έκανε λόγο ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης. «Τα προ δύο μηνών παπαγαλάκια, έρχονται να επιβεβαιώσουν το αληθές: Πως είστε η κυβέρνηση των φόρων», σημείωσε.

«Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνω ποιους υπερασπίζεστε» απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας. «Δεν πρέπει να υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη; Ένα μεγάλο σκάφος αναψυχής, πάνω από 10 μέτρα, είναι είδος πρώτης ανάγκης; Όποιος αγοράζει και συντηρεί, δεν είναι βέβαιο πως έχει μεγάλα εισοδήματα; Είναι ξεκάθαρο πως προσπαθείτε υποκριτικά να βρείτε δικαιολογίες για να μην ψηφίσετε τις συγκεκριμένες διατάξεις» ανέφερε.

Τις ενστάσεις του για τη ρύθμιση που εξαιρεί της φορολογίας, τα ποσά που διατίθενται σε ιδιώτες γιατρούς και δικηγόρους, εξέφρασε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ. «Μας είναι αδιανόητο το πώς ρυθμίζεται μέσα στο νομοσχέδιο για τους ιδιώτες γιατρούς να υπάρχει απεριόριστο το ποσό έκπτωσης της δαπάνης, ενώ για τα ιδιωτικά νοσοκομεία διατηρείται ο τρόπος που υπήρχε στο παρελθόν. Τρεισήμισι εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν μπορούν να τύχουν αυτής της εξυπηρέτησης - δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού» επεσήμανε.

«Η έξοδος απΆ την κρίση απαιτεί σχέδιο, υπεύθυνες προτάσεις, συνεννόηση - όχι αοριστολογία και υποσχεσιολογία χωρίς αντίκρισμα. Η τακτική της κριτικής είναι πάρα πολύ εύκολη» απάντησε στις επικρίσεις ο υφυπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Μπέζας, επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% το 2010, ως δείγμα αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας.

«Δεύτερος άξονας της πολιτικής μας, είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τρίτος άξονας, η στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων. Εκεί υπάγεται και η στήριξη της απασχόλησης. Κανείς απΆ τους τρεις πυλώνες δεν γίνεται να αναπτυχθεί μεμονωμένα» πρόσθεσε.

Αντίθετη και στη ρύθμιση για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εμφανίστηκε η αντιπολίτευση. «Η διάταξή σας είναι αντισυνταγματική. Αν δίπλα στα μέλη του ΝΣΚ, βάζατε τεχνικούς συμβούλους (οικονομολόγους, γεωτεχνικούς, κλπ) θα ήταν δεκτό. Αλλά το να προσλαμβάνετε ιδιώτες δικηγόρους που θα είναι κομματικοί σας φίλοι απαξιώνει το Νομικό Συμβούλιο» σχολίασε, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Αστέριος Ροντούλης.

«Ακόμα και στο ΝΣΚ που ελέγχεται από τις κυβερνήσεις δεν έχετε εμπιστοσύνη» σημείωσε, από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η Α. Φιλίνη έκανε λόγο για «ιδιωτικοποίηση του Συμβουλίου».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ο κ. Καραθανασόπουλος επιτέθηκε στην κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως «φέρνει κατακαλόκαιρα, ακολουθώντας την πεπατημένη, ό,τι πιο αντιλαϊκό υπάρχει».

«Από τις 700.000 ασφαλισμένους, η συντριπτική πλειοψηφία θα πεταχτεί έξω απΆ την αγορά εργασίας, καθώς οι εργοδότες θα προτιμούν τους νεοεισερχόμενους» συμπλήρωσε.

«Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί πως δεν πρόκειται να έρθει η τροπολογία σε σχέση με τα βαρέα και ανθυγιεινά. Όμως την έφερε, την τελευταία στιγμή, αφού είχε τελειώσει η συζήτηση στην Επιτροπή» υπογράμμισε και η κ. Φιλίνη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα