Ιαπωνία: Δέκατος μήνας μείωσης των λιανικών πωλήσεων

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 06:12
UPD:06:23

Πτωτικά για δέκατο μήνα κινήθηκαν τον Ιούνιο οι λιανικές πωλήσεις στην Ιαπωνία, διευρύνοντας τις μακροβιότερες απώλειες από το 2003 καθώς η μείωση της απασχόλησης και των μισθών ανάγκασαν τα νοικοκυριά να περιορίσουν τις δαπάνες τους.

Οι πωλήσεις μειώθηκαν 3% σε σύγκριση με πέρυσι, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου στο Τόκιο. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι λιανικές πωλήσεις θα υποχωρούσαν κατά 2,5%.

Η μείωση των λιανικών πωλήσεων καταδεικνύει ότι οι καταναλωτές, των οποίων οι δαπάνες αποτελούν πλέον του ημίσεως της ιαπωνικής οικονομίας, είναι απίθανο να συμβάλουν στην οικονομική ανάκαμψη καθώς οι προοπτικές απασχόλησης επιδεινώνονται. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυριανή έκθεση στην Ιαπωνία θα δείξει αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής για τέταρτο μήνα τον Ιούνιο. Ωστόσο, η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει πλέον του 20% φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.

Ο δείκτης Topix Retail Trade υποχωρούσε 0,3% και ο Topix σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 94,49 ανά δολάριο στις 11:20 π.μ. στο Τόκιο από 94,38 πριν από την ανακοίνωση των λιανικών πωλήσεων της χώρας.

Οι πωλήσεις σε μεγάλες εταιρείες λιανικής μειώθηκαν 6,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με την έκθεση. Οι πωλήσεις στα πολυκαταστήματα μειώθηκαν 8,8% τον Ιούνιο και οι πωλήσεις στα καταστήματα με χαμηλές τιμές μειώθηκαν για πρώτη φορά σε 14 μήνες τον Ιούνιο, σύμφωνα με την Japan Franchise Association.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα