Ισχυροποίηση του χαλκού

Μετά τη μείωση των κινεζικών αποθεμάτων του μετάλλου
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 07:23

Το ράλι του χαλκού κατά 80% φέτος ενδέχεται να λάβει σύντομα τέλος καθώς η Κίνα αποθήκευσε περισσότερο μέταλλο από όσο μπορεί να χρησιμοποιήσει στην κατασκευή νέων κατοικιών, αυτοκινήτων και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Τα αποθέματα του μετάλλου που ελέγχονται από το London Metal Exchange (LME) σημείωσαν την πρώτη από εβδομάδα σε εβδομάδα άνοδο από τον Φεβρουάριο, κατά 8,6% από τα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών. Οι κινεζικές εισαγωγές μειώνονται μετά τις αγορές ρεκόρ που αύξησαν τις εσωτερικές προμήθειες, ενώ οι Αμερικανοί εξαγωγείς χαλκού scrap, ανακοίνωσαν ότι οι φορτώσεις τους στην Ασία μειώθηκαν.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες αναρριχήθηκε στα 5.646 δολ. ο μετρικός τόνος (2,563 δολ. η λίμπρα) στις 27 Ιουλίου στο LME, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Οκτωβρίου. Ο χαλκός έκανε το μεγαλύτερο ράλι το 2009 έναντι οποιουδήποτε άλλου από το 1987.

Στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) ο χαλκός αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα εννέα μηνών των 2,579 δολ. η λίμπρα, και πάνω από την πρόβλεψη των 2,50 δολ. η λίμπρα έως τα τέλη του έτους.

Οι εισαγωγές επεξεργασμένου μετάλλου από τους Κινέζους υπερδιπλασιάστηκαν στο 1,78 εκατ. μετρικούς τόνους το πρώτο εξάμηνο και άγγιξαν το μηνιαίο ρεκόρ των 378.943 τόνων τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελωνεία της Κίνας.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα