Παπαδήμος: Δεν χρειάζεται να αποσυρθεί άμεσα η πλεονάζουσα ρευστότητα

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 13:29

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν χρειάζεται να αποσύρει «στο άμεσο μέλλον» την πλεονάζουσα ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρό της, Λουκά Παπαδήμο.

«Δεν είναι δυνατόν να πούμε με οποιοδήποτε βαθμό βεβαιότητας πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε να αποσύρουμε την (επιπλέον) ρευστότητα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική καθημερινή εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Παπαδήμος εκτίμησε επίσης ότι θα είναι σχετικά εύκολο για την ΕΚΤ να αποσύρει ρευστότητα από την αγορά, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

«Δεν είναι δυνατόν να πούμε με οποιοδήποτε βαθμό βεβαιότητας πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε να αποσύρουμε την (επιπλέον) ρευστότητα», δήλωσε. «Θα το ανακοινώσουμε στις αγορές εγκαίρως.»

Οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στον τρόπο με τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν τη ρευστότητα που δημιούργησαν μέσω των «πακέτων στήριξης» στις οικονομίες τους, τώρα που υπάρχουν ενδείξεις ότι η ύφεση οδεύει προς το τέλος της.

Η μεγάλη αυτή ρευστότητα στην αγορά εγείρει ανησυχίες για μελλοντική άνοδο του πληθωρισμού.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα