Παρέμβαση ΣΕΠΕ μετά τις διώξεις για άρνηση άρσης του απορρήτου επικοινωνιών

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2009 15:02

Παρέμβαση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) μετά τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος εταιρειών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας για την άρνησή τους να συμμορφωθούν με αιτήσεις άρσης απορρήτου επικοινωνιών.

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών την οποία κοινοποιεί και στο γραφείο του πρωθυπουργού, ο ΣΕΠΕ κάνει λόγο για ουσιαστικό νομικό αδιέξοδο το οποίο έχει δημιουργηθεί, ζητεί την αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου και προσφέρει τη συνδρομή του για την επίλυση της αδιέξοδης -όπως τη χαρακτηρίζει- κατάστασης.

Όπως αναφέρεται, η πρωτοβουλία του Συνδέσμου κρίθηκε αναγκαία, καθώς οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών καλούνται να προβούν κατά τη διακριτική τους ευχέρεια σε σταθμίσεις αλληλοσυγκρουόμενων εννόμων συμφερόντων μεταξύ Αρχών και Θεσμών της Ελληνικής Πολιτείας και, ειδικότερα, μεταξύ των εισαγγελικών και ανακριτικών Αρχών από τη μια και της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών από την άλλη.

Πιο συγκεκριμένα, οι εταιρείες καλούνται να παρέχουν τα αιτούμενα από τις διωκτικές αρχές στοιχεία επικοινωνίας ιδιωτών χωρίς την προηγούμενη έκδοση βουλεύματος του αρμοδίου Δικαστικού Συμβουλίου ή Εισαγγελικής Διάταξης. Αυτό -σημειώνεται- πραγματοποιείται στο πλαίσιο συγκεκριμένων αιτήσεων άρσης απορρήτου, οι οποίες επικαλούνται πρόσφατη Γνωμοδότηση του τέως εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά, με την οποία εξαιρούνται από το πεδίο προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών, που καθιερώνει το άρθρο 19 του Συντάγματος, τα εξωτερικά στοιχεία της επικοινωνίας.

Η εφαρμογή του Νόμου δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια ή στην επιλογή κάποιου ιδιώτη ή φορέα ιδιωτικού δικαίου, επισημαίνει ο ΣΕΠΕ και υπογραμμίζει ότι το νομικό πλαίσιο οφείλει να είναι ξεκάθαρο, αδιαπραγμάτευτο, με σαφείς προσδιορισμούς και χωρίς διττές ερμηνείες.

«Η άμεση λύση του προβλήματος αποτελεί απαίτηση όχι μόνο του ΣΕΠΕ, αλλά και του συνόλου των εταιριών του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών που αυτός εκπροσωπεί. Προς αυτή την κατεύθυνση ο Σύνδεσμος θα σταθεί αρωγός, βοηθώντας με όλες του τις δυνάμεις και θέτοντας στη διάθεση των αρμόδιων αρχών την εξειδικευμένη και σε βάθος γνώση που διαθέτει, αναφορικά με τις ιδιαιτερότητες που προκύπτουν από την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ΣΕΠΕ η οποία καταλήγει:

«Η αποσαφήνιση του νομικού πλαισίου και η ξεκάθαρη απόδοση οδηγιών και υποχρεώσεων θα δώσουν διέξοδο σε μια μη δόκιμη κατάσταση και θα αποκαταστήσουν την εύρυθμη λειτουργία και την ασφάλεια δικαίου στο μείζον ζήτημα της προστασίας του απορρήτου των επικοινωνιών των πολιτών».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα