Δεν αφορά τους ήδη ασφαλισμένους ο νέος κατάλογος ΒΑΕ

Πετραλιά: Αναθεώρηση με ΚΥΑ δίχως χρονοβόρες διαδικασίες
Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2009 13:33
UPD:15:26

Όπως υπογράμμισε η υπουργός, η ανάγκη για αναθεώρηση και εξορθολογισμό του καταλόγου των Βαρέων και Ανθυγιεινών είναι δεδομένη, ομόθυμη, καθολική.

Ο νέος κατάλογος των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) δεν αφορά όσους ήδη είναι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ, αλλά μόνο όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά, διευκρίνισε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και υπεραμύνθηκε της πρότασης να γίνει η αναθεώρηση της λίστας με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός από το βήμα της Βουλής, η ανάγκη για αναθεώρηση και εξορθολογισμό του καταλόγου των Βαρέων και Ανθυγιεινών είναι δεδομένη, ομόθυμη, καθολική. «Το Βαρύ και Ανθυγιεινό δεν είναι ούτε τίτλος, ούτε γραφειοκρατική διαπίστωση, ούτε πολιτική κατάταξη, ούτε κοινωνική κατάκτηση. Είναι μια κατάσταση που αφορά αποκλειστικά την υγεία του εργαζόμενου και προσδιορίζεται αποκλειστικά από κριτήρια και στατιστικά υγιεινής και ασφάλειας. Είναι μια κατάσταση, που μόνο ειδικοί, γιατροί εργασίας, γιατροί άλλων ειδικοτήτων, βιολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, εργατολόγοι και άλλοι μπορούν να προσδιορίσουν. Είναι μια κατάσταση, που εξελίσσεται συνεχώς. Και που πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό στη ζωή και στην υγεία του εργαζόμενου», παρατήρησε η υπουργός Απασχόλησης.

Φ. Πάλλη-Πετραλιά: Η νέα λίστα των ΒΑΕ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια εφάπαξ διαδικασία

Φ. Πάλλη-Πετραλιά: Η νέα λίστα των ΒΑΕ δεν είναι και δεν πρέπει να είναι μια εφάπαξ διαδικασία

Απαντωντας στις αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να γίνει η αναθεώρηση των ΒΑΕ, η κ. Πετραλιά υπεραμύνθηκε της πρότασης του υπουργείου να γίνει με Κοινή υπουργική απόφαση.

Όπως είπε, ναι μεν οι δύο προηγούμενοι νόμοι -ο νόμος Ρέππα, ο 3029 και ο νόμος Τσιτουρίδη, ο 3518, με τον οποίο συγκροτήθηκε η Επιτροπή Μπεχράκη για την αναθεώρηση του καταλόγου- προέβλεπαν Προεδρικό Διάταγμα, όμως όπως επεσήμανε, οι προθεσμίες που έδιναν οι νόμοι αυτοί εξαντλήθηκαν δίχως να εκδοθεί κανένα διάταγμα. «Εκ των πραγμάτων, σημείωσε, η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος απαιτεί διαδικασίες, φοβερά χρονοβόρες. Εμείς προτιμήσαμε την ΚΥΑ για δυο λόγους. Ένα ουσιαστικό και ένα νομικό-συνταγματικό», συμπλήρωσε η υπουργός και εξήγησε:

«Ο ουσιαστικός λόγος είναι διότι πιστεύουμε ότι η αναθεώρηση του καταλόγου των Βαρέων και Ανθυγιεινών δεν είναι μια "εφ’άπαξ" διαδικασία! Καθώς ο τρόπος ζωής και εργασίας αλλάζει ραγδαία, καθώς η επιστήμη κάνει κάθε μέρα νέες ανακαλύψεις, καθώς οι συνθήκες υγιεινής και εργασίας αλλάζουν, πιστεύουμε ότι δεν θα πρέπει να "εγκλωβίσουμε" τον κατάλογο σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο για να αλλάξει θα θέλει χρόνια».

«Γι αυτό -τόνισε- δημιουργούμε μια διαρκή Επιστημονική Επιτροπή Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων που θα μπορεί συνεχώς να μελετά όλα τα επαγγέλματα και να προτείνει λύσεις που μπορούν να υλοποιούνται δίχως καθυστέρηση με Κοινές υπουργικές αποφάσεις».

Στη συνέχεια η κ. Πετραλιά αναφέρθηκε στο νομικό - συνταγματικό λόγο: Όπως είπε, η παράγραφος 2 του άρθρου 43 του Συντάγματος επιτάσσει τα τεχνικά και ειδικά θέματα να επιλύονται με υπουργικές αποφάσεις (αναφέροντας επί λέξει: «…εξουσιοδότηση για έκδοση κανονιστικών πράξεων από άλλα (εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας) όργανα της διοίκησης επιτρέπεται προκειμένου να ρυθμιστούν ειδικότερα θέματα ή με χαρακτήρα τεχνικό ή λεπτομερειακό»).

Εξάλλου, η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη δεν έχει γίνει δεκτό ως έχει από την κυβέρνηση, διαφωνώντας με το διαχωρισμό των ΒΑΕ σε τέσσερις κατηγορίες. «Εμείς -είπε- δεν πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κάνουμε Βαρέα και Ανθυγιεινά 4 ταχυτήτων. Διότι έτσι θα δημιουργήσουμε μια απέραντη γραφειοκρατία που θα παίζει το "παιχνίδι της κολοκυθιάς" : "Γιατί το α ή το β επάγγελμα να είναι στην πρώτη και όχι στη δεύτερη ή τρίτη ή τέταρτη κατηγορία"».

Αντίθετα, η κ. Πετραλιά τόνισε την ανάγκη να τεκμηριωθεί με καθαρά επιστημονικό τρόπο, βάσει κριτηρίων που ισχύουν σ’ όλο τον κόσμο, ποια είναι τα Βαρέα και Ανθυγιεινά, και τα επαγγέλματα αυτά να συμπεριληφθούν στον κατάλογο, σημειώνοντας ότι η ΚΥΑ της παραγράφου 3 είναι ένα ξεκίνημα. «Είναι η πρώτη απόφαση για τη συγκρότηση ενός σύγχρονου, καταλόγου ΒΑΕ. Η διαρκής επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται, να εξετάζει επαγγέλματα και ειδικότητες και να προτείνει», ανέφερε.

Κλείνοντας, η υπουργός Απασχόλησης διευκρίνισε πως ο νέος κατάλογος δεν αφορά όσους ήδη είναι σφαλισμένοι στα ΒΑΕ. «Οι ήδη ασφαλισμένοι θα εξακολουθήσουν να είναι ασφαλισμένοι στα ΒΑΕ. Αφορά μόνο όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από την ημερομηνία που θα προσδιορισθεί στην απόφαση», επεσήμανε και όσον αφορά τα περί μειώσεων μισθών, τόνισε: «Οι αποδοχές των εργαζομένων σύμφωνα με τον νόμο 1876 του 1990, καθορίζονται μόνο με συλλογικές συμβάσεις ή με διαιτητικές αποφάσεις. Η υπαγωγή ή μη των εργαζομένων στην κατηγορία των Βαρέων και Ανθυγιεινών δεν επηρεάζει τις μικτές αποδοχές τους. Απλά, όσοι υπάγονται στα Βαρέα πληρώνουν μεγαλύτερο ασφάλιστρο».

Αντίδραση ΓΣΕΕ

Η κατεδάφιση του Ασφαλιστικού Συστήματος με την ανατροπή της ενιαίας λίστας των ΒΑΕ, συνεχίζεται, ενώ καθημερινά το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης βουλιάζει στην χρεοκοπία, απαντά σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ καλώντας την κυβέρνηση «να σταματήσει το καταστροφικό έργο της κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Η Συνομοσπονδία κάνει λόγο για αντισυνταγματικές αλλαγές, προαναγγέλλοντας μαζική κοινωνική και εργατική αντίδραση καθώς και νομική παρέμβαση για την ακύρωση των αντισυνταγματικών και αντιασφαλιστικών -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- διατάξεων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα