Σημαντική υστέρηση στα δημόσια έσοδα

Στο πρώτο εξάμηνο
Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2009 18:25

Μεγάλη υστέρηση σημείωσαν τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο πρώτο εξάμηνο του έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή καθιστά δύσκολη την επίτευξη δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τα καθαρά έσοδα υποχώρησαν 0,7% στα 22,19 δισ. ευρώ τους πρώτους έξι μήνες του έτους, έναντι αναθεωρημένου στόχου της κυβέρνησης για αύξησή τους κατά περίπου 15% στο σύνολο του 2009.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομίας επισημαίνει ότι η υστέρηση οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση και τη μείωση της συνολικής ζήτησης.

«Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη διεθνή οικονομική κρίση που επηρεάζει και τη χώρα μας, με μείωση της συνολικής ζήτησης και εμφανείς επιπτώσεις στα έσοδα από φόρους συναλλαγών και κατανάλωσης. Ιδιαίτερα μειωμένες είναι οι εισπράξεις από ΦΠΑ αλλά και από φόρους μεταβίβασης ακινήτων και τέλη ταξινόμησης αυτοκινήτων».

Η Κομισιόν έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το όριο 3% της ΕΕ το 2010. Για φέτος εκτιμά ότι το έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 5,1% του ΑΕΠ.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της το δημοσιονομικό έλλειμμα να διαμορφωθεί στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος και να υποχωρήσει κάτω από το 3% το 2010.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν στο εξάμηνο στα 34,18 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 66,9 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους.

Το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στα 17,5 δισ. ευρώ έναντι αναθεωρημένου στόχου για περιορισμό του στα 12,7 δισ. ευρώ στο σύνολο του έτους 2009.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα