Γαλλία: Συγχώνευση – μαμούθ στον τραπεζικό τομέα

Σάββατο, 01 Αυγούστου 2009 18:23
UPD:18:39

Τη δημιουργία του Νο2 τραπεζικού ομίλου της Γαλλίας σηματοδοτεί η συγχώνευση των Caisse d’ Εpargne και Banque Populaire, η οποία επισφραγίσθηκε χθες με τις ψηφοφορίες στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των δύο τραπεζών.

Συνεταίροι, ήδη από το 2006, και με ακόμη μία σύμπραξη στη θυγατρική τράπεζά τους, Natixis, τα δύο αυτά ιδρύματα ξεκίνησαν τη διαδικασία συγχώνευσης τον Οκτώβριο του 2008, ανήσυχα από την επεκτεινόμενη στον χρηματοοικονομικό τομέα κρίση.

Αδημονώντας για το τελικό αποτέλεσμα, το γαλλικό κράτος παρενέβη στη διαδικασία, επιβάλλοντας τον διορισμό του αναπληρωτή γγ των Ηλυσίων Φρανσουά Περόλ στην προεδρία του νέου ομίλου. Παράλληλα, ανέλαβε τον έλεγχο του 16% του μετοχικού κεφαλαίου του - μερίδιο που ο νέος όμιλος θα μπορεί να εξαγοράσει εντός μίας 5ετίας.

Ο τραπεζικός όμιλος BPCE, που γεννήθηκε από την ανωτέρω συγχώνευση, θα αρχίσει να λειτουργεί από τη Δευτέρα και θα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στη Γαλλία.

Με 8.000 υποκαταστήματα και 110.000 υπαλλήλους, η BCPE οδεύει εντούτοις προς μία νέα εποχή αβεβαιότητας, κυρίως εξαιτίας της κατάστασης της θυγατρικής της Natixis, η οποία είναι ελλειμματική και επιβεβαρυμένη με ένα χαρτοφυλάκιο απώλητων μετοχών αξίας 33 δισ. ευρώ.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα