Στα τέλη της χρονιάς το ν/σ για τις έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο

Συνέντευξη Κ. Χατζηδάκη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία
Κυριακή, 02 Αυγούστου 2009 16:39

Τις λεπτομέρειες που ανοίγουν το δρόμο για έρευνες πετρελαίου στο Αιγαίο προαναγγέλλει ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.

Όσον αφορά στις περιοχές του Αιγαίου που θα γίνονται οι έρευνες πετρελαίου, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι θα υπάρχει μια τετραμελής επιτροπή.

Όπως αποκαλύπτει, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχει κατατεθεί το νέο νομοσχέδιο για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Αιγαίο, με στόχο να εκσυγχρονιστεί το σημερινό πλαίσιο και να γίνει πιο ελκυστικό για τους επενδυτές, να συμφωνεί πλήρως με τους κανόνες του κοινοτικού δικαίου και να λάβει υπόψη του τις σύγχρονες περιβαλλοντικές ευαισθησίες.

Όσον αφορά στις περιοχές του Αιγαίου που θα γίνονται οι έρευνες πετρελαίου, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει ότι θα υπάρχει μια τετραμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τους υπουργούς Οικονομίας, Εξωτερικών, Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ, ούτως ώστε να λαμβάνονται υπόψιν όλες οι παράμετροι.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο αντιδράσεων από την Τουρκία, ο υπουργός Ανάπτυξης υπογραμμίζει: «Η Ελλάδα δεν παραιτείται σε καμία περίπτωση από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε ξεφεύγει από τις δημόσιες τοποθετήσεις γι αυτό το θέμα όλων των ελληνικών κυβερνήσεων.»

Στη συνέντευξή του, ο κ. Χατζηδάκης αποκαλύπτει επίσης ότι το Δημόσιο εξετάζει, εκτός από την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, και την πώληση μειοψηφικού πακέτου μετοχών στη ΔΕΣΦΑ, την επιχείρηση που ελέγχει τα δίκτυα και τις υποδομές φυσικού αερίου.

Στα πλάνα του ΥΠΑΝ είναι επίσης και η λήψη δανείου (μόχλευση) από τις παραπάνω εταιρείες, προκειμένου να γίνει επιστροφή κεφαλαίου στο Δημόσιο και να τονωθούν τα κρατικά έσοδα.

Ο κ. Χατζηδάκης εκτιμά ακόμη ότι θα αρθούν τα προβλήματα αναφορικά με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, ενώ σημειώνει ότι δεν θα υπάρξει ανατίμηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα