ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση για τη μεταφορά έργων Γ' ΚΠΣ και το ΕΣΠΑ

Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2009 13:18

Σειρά ερωτημάτων για τη μεταφορά έργων του Γ’ ΚΠΣ στη νέα προγραμματική περίοδο, για την αξιοπιστία των στοιχείων του ΟΠΣ, καθώς και για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, θέτουν 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με ερώτησή τους και αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι στην προσπάθεια της να επισπεύσει την υλοποίηση του ΕΣΠΑ, παραβιάζει συνειδητά προγραμματικά κείμενα, αντλώντας πόρους οι οποίοι έχουν προβλεφθεί και προγραμματιστεί για σημαντικά έργα υποδομής στην Ελληνική περιφέρεια μέσω των ΠΕΠ, μεταφέροντάς τα σε αμφίβολης αποτελεσματικότητας προγράμματα.

«Συνέπεια της κακοδιαχείρισης και της έλλειψης έστω και στοιχειώδους προγραμματισμού», συνεχίζουν στην ερώτησή τους οι 21 βουλευτές, «είναι και η προσπάθεια κάλυψης των απορροφήσεων του Γ’ ΚΠΣ, μέσω μιας αλόγιστης ένταξης έργων υπό μορφή υπερδεσμεύσεων (overbooking). Στο τέλος Ιουνίου, παρά τα ήδη μεταφερθέντα έργα στο ΕΣΠΑ, το overbooking των ενταγμένων έργων ανέρχονταν σε 9 δις €, πράγμα που ισοδυναμεί με το 27% του Γ’ ΚΠΣ, ενώ οι αντίστοιχες νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται σε 6 δις €, ήτοι 17% του Γ’ ΚΠΣ.

Παράλληλα, σημειώνουν, εγείρονται ερωτηματικά αναφορικά με την αξιοπιστία και την ειλικρίνεια των καταχωρημένων στοιχείων στο ΟΠΣ του Γ’ ΚΠΣ.

Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ερωτούν τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών:

«1. Είναι σύμφωνη με τα προγραμματικά κείμενα του ΕΣΠΑ και των εγκεκριμένων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, η άντληση πόρων από τα ΠΕΠ του ΕΣΠΑ σε βάρος σημαντικών έργων υποδομής; Προβλέπεται για τους πόρους αυτούς κάποια συγκεκριμένη διαδικασία συμπλήρωσης στο αρχικό προϋπολογισθέν ποσό; Από που θα εξευρεθούν οι επιπρόσθετοι αυτοί πόροι, για τα προγράμματα που εντάσσονται στα ΠΕΠ;

2. Πως είναι δυνατόν έργα που έχουν περατωθεί στην προηγούμενη προγραμματική χρήση να εντάσσονται προς χρηματοδότηση στην προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013;

3. Πέντε πλέον μήνες πριν και την τελευταία παράταση ορισμένων Προγραμμάτων του Γ’ ΚΠΣ, λόγω των πυρόπληκτων περιοχών, πώς σχεδιάζει η Κυβέρνηση να καλύψει την υπερδέσμευση (Overbooking) των 9 δις € ενταγμένων έργων στο Γ’ ΚΠΣ. Τι ποσοστό από τα έργα αυτά πληροί τις προϋποθέσεις ένταξης και σε ποια Ε.Π. του ΕΣΠΑ; Τι ποσοστό, αντίστοιχα, προβλέπεται να καλυφθεί από αμιγώς εθνικούς πόρους και πως αυτό θα καταστεί δυνατόν δεδομένης της εξαιρετικής στενότητας του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και των υποχρεώσεων για το κλείσιμο του Γ’ ΚΠΣ και τις απορροφήσεις του ΕΣΠΑ; Σε πιο στάδιο βρίσκονται οι σχετικοί έλεγχοι αποσαφήνισης των έργων που παραμένουν στο Γ’ ΚΠΣ, αυτών που θα μεταφερθούν στο ΕΣΠΑ και αυτών που θα καλυφθούν από εθνικούς πόρους;

4. Ποια είναι η απορροφητικότητα εν τέλει του προγράμματος Interreg III; Παρακαλώ όπως ενημερωθεί η Βουλή για ποιο σκοπό και στα πλαίσια εκτέλεσης ποιας εντολής ή αρμοδιότητας, η Αρχή Πληρωμής προέβη σε αίτημα για καταχώρηση εικονικών στοιχείων Προϋπολογισμού, Νομικών Δεσμεύσεων και Πληρωμών έργων στο Interreg III, ύψους 126εκ.€, στο τέλος Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, για να επανέλθει, λίγες μέρες αργότερα (μέσα Ιανουαρίου), με νέο αίτημα, ζητώντας τη διαγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων. Παρακαλώ όπως κατατεθούν στη Βουλή τα σχετικά υπηρεσιακά έγγραφα.

5. Για ποιο λόγο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου τηρεί μια στάση απόκρυψης σημαντικών στοιχείων υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ και του ΕΣΠΑ από ενδιαφερόμενους θεσμικούς φορείς, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό την ενημέρωσή τους; Για ποιο λόγο δεν προέβη ποτέ στην υπογραφή της σύμβασης Τεχνικής Βοήθειας που απέβλεπε στην αξιοποίηση και δημοσιότητα της πληροφορίας του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, παρότι υπήρξε σχετική απόφαση ανάθεσης πριν τις εκλογές του 2007;»



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα