Αυστραλία: Αμετάβλητα στο 3% τα επιτόκια

Τρίτη, 04 Αυγούστου 2009 08:00
UPD:08:09

Αμετάβλητα για τέταρτο μήνα διατήρησε τα βασικά επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, σημάδι ότι η μείωση του κόστους δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα σε 50 χρόνια, βοηθούν την οικονομία να ανακάμψει από την παγκόσμια ύφεση.

Ο διοικητής της Reserve Bank, Γκλεν Στίβενς, διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 3% σήμερα στο Σύδνεϋ, όπως προέβλεψαν και οι 19 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.

Η οικονομία της Αυστραλίας ενδέχεται να ανακάμψει νωρίτερα από ότι προέβλεπε η κεντρική της τράπεζα πριν από έξι μήνες, εν μέσω της αύξησης της καταναλωτικής και της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης. Επίσης ο Στίβενς σηματοδότησε ότι μπορεί να μην περιμένει την αύξηση της απασχόλησης για να αυξήσει τα επιτόκια, τονώνοντας τις εικασίες ότι η Αυστραλία θα αυξήσει το κόστος δανεισμού ταχύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες.

Σημερινές εκθέσεις στη χώρα έδειξαν επίσης αύξηση των λιανικών πωλήσεων – περισσότερο των εκτιμήσεων – το δεύτερο τρίμηνο και αύξηση των τιμών κατοικιών για πρώτη φορά σε πέντε τρίμηνα.

Οι λιανικές πωλήσεις που αυξήθηκαν 2% το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, αποτελούν έως το 25% του ΑΕΠ της Αυστραλίας, σύμφωνα με αναλυτή της Macquarie Group Ltd.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών βοήθησαν την οικονομία της Αυστραλίας να αποφύγει την ύφεση μετά την αύξηση 0,4% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, όταν το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,6%. Το ΑΕΠ του δευτέρου τριμήνου θα ανακοινωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας που προέβλεψε τον Μάϊο ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1% φέτος, πριν αυξηθεί 2% το 2010, θα ανακοινώσει την πρόβλεψή της στις 7 Αυγούστου.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας διένειμε 12 δισ. δολ. Αυστραλίας (10,1 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε μετρητά στα νοικοκυριά φέτος και δαπανά 22 δισ. δολ. Αυστραλίας για τη βελτίωση δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμανιών και σχολείων.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα