ΟΤΕ: Μείωση 97% στα κέρδη β’ τριμήνου

Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 10:51
UPD:11:03

Στα €4,7 εκατ. διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου ΟΤΕ κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, μειωμένα κατά 97% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2008.

Όπως αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της, η κερδοφορία της επηρεάστηκε από το κόστος των προβλέψεων για πρόωρη αποχώρηση καθώς και από την επιβολή νέου φόρου στην Ελλάδα για τα ληφθέντα μερίσματα από την COSMOTE (€ 31 εκατ.).

Το κέρδος από την πώληση της Cosmofon ανήλθε στα € 24,4 εκατ.

Ο Κύκλος Εργασιών του Ομίλου μειώθηκε κατά 6,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008 ή κατά 5,9% σε συγκρίσιμη βάση, εξαιρουμένων των εσόδων της Cosmofon, στα €1,487 δισ.

Τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου υποχώρησαν κατά 72,4% στα € 79,5 εκατ., κυρίως εξαιτίας της πρόβλεψης για το πρόγραμμα πρόωρης αποχώρησης. Εξαιρουμένης της πρόβλεψης αυτής, τα λειτουργικά κέρδη του Ομίλου μειώθηκαν κατά 20,3% κυρίως λόγω της μείωσης των εσόδων του Ομίλου και των αυξημένων Λοιπών Λειτουργικών εξόδων.

Τα Λειτουργικά Έξοδα του Ομίλου εξαιρουμένων των αποσβέσεων διαμορφώθηκαν στα € 1.123,7 εκατ. Xωρίς να συμπεριληφθεί η πρόβλεψη ύψους €152 εκατ. στο τρίμηνο για την εθελούσια έξοδο 600 εργαζομένων στη σταθερή τηλεφωνία στην Ελλάδα, αργότερα μέσα στο χρόνο, το σύνολο των Λειτουργικών Εξόδων προ Αποσβέσεων μειώθηκαν κατά 3,4% σε ετήσια βάση, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού και τις χαμηλότερες χρεώσεις από τους εγχώριους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.

«Κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους συνεχίστηκε η αδυναμία των οικονομιών των χωρών στις οποίες λειτουργεί ο Όμιλος. Υπολογίζεται ότι η συνολική δαπάνη για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στην Ελλάδα μειώθηκε κατά περίπου 7% στο πρώτο εξάμηνο του 2009, ενώ παρόμοια ή μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στην Ρουμανία, την Βουλγαρία και την Αλβανία. Στην Ελληνική αγορά σταθερής τηλεφωνίας η θέση του ΟΤΕ επηρεάστηκε αρνητικά από σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στην έγκριση από την Ρυθμιστική Αρχή, προϊόντων που θα καθιστούσαν τον ΟΤΕ πιό ανταγωνιστικό τιμολογιακά», δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Παναγής Βουρλούμης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Cosmote

Το δεύτερο τρίμηνο του 2009, η COSMOTE συνέχισε να ενισχύει το μερίδιο αγοράς και τα έσοδά της, προσελκύοντας 381.000 καθαρές νέες συνδέσεις, με το σύνολο των πελατών της να ανέρχεται σε 8,8 εκατ., αυξημένο κατά 27% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2008.

Οι συνδρομητές συμβολαίου αυξήθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση, αποτελώντας το 26% περίπου της πελατειακής βάσης της εταιρείας, ενώ οι πελάτες καρτοκινητής στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2009 είχαν αυξηθεί κατά 35,3% σε σχέση με πέρυσι.

Κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου η COSMOTE προσέλκυσε 31.000 συνδρομητές συμβολαίου και 350.000 πελάτες καρτοκινητής.

Η COSMOTE ξεπέρασε σημαντικά τις τάσεις της αγοράς ενισχύοντας τα συνολικά της έσοδα κατά 4,1% σε € 473,9 εκατ. και τα έσοδα από εξερχόμενη κίνηση ενισχύθηκαν κατά 2,9%, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Η μείωση των εσόδων από υπηρεσίες κατά 2,9% οφείλεται κυρίως στην πτώση των εσόδων από εισερχόμενη κίνηση κατά 23%, λόγω της μείωσης των τελών τερματισμού, της τάσης ενίσχυσης της κίνησης εντός δικτύου και της μείωσης των εσόδων περιαγωγής κατά 19%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΤΕ



Σχολιασμένα