ΙΟΒΕ: Μικρή κάμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος

Τον Ιούλιο
Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2009 11:38
UPD:11:41

Μικρή πτώση κατέγραψε ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο, ύστερα από τρεις μήνες συνεχούς ανόδου, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ωστόσο, όπως σημειώνει του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή μπορεί να θεωρηθεί ως ήπια διόρθωση – και ενδεχομένως παροδική - της πολύ μεγάλης ανάκαμψης των προσδοκιών του Ιουνίου, καθώς γενικά ο δείκτης σταθεροποιείται σε επίπεδα υψηλότερα του μέχρι στιγμής μέσου όρου του έτους (51 μονάδες).

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 57,2 μονάδες από 59 μονάδες που ήταν τον Ιούνιο, και διαμορφώθηκε στη δεύτερη υψηλότερη τιμή του έτους.

Στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, οι μεταβολές είναι οριακές, όμως το κλίμα επιδεινώνεται κυρίως λόγω της υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις της παραγωγής κινούνται ανοδικά, παρόλο που οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών σημειώνουν οριακή υποχώρηση και τα αποθέματα ενισχύονται ελαφρά.

- στις Υπηρεσίες, εξασθενούν οι θετικές εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, όπως και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία των εργασιών, ενώ αντίθετα μικρή βελτίωση σημειώνεται στις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

- στο Λιανικό Εμπόριο, καταγράφεται σημαντική βελτίωση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ και τα αποθέματα συνεχίζουν να αποκλιμακώνονται, για πέμπτο συνεχή μήνα. Ωστόσο, ενισχύονται, έστω και ελαφρά, οι αρνητικές προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης στο επόμενο τρίμηνο.

- στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον Ιούνιο και παραμένουν αρνητικές, ενώ η τάση στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου εξακολουθεί να υποδηλώνει μείωση θέσεων εργασίας.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, περιορίζεται σημαντικά η πρόθεση των καταναλωτών για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο, δείκτης ο οποίος άλλωστε επιδεινώνεται και στην Ευρωζώνη, ενώ και οι προσδοκίες τους για την οικονομική τους κατάσταση και οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας καταγράφουν οριακή κάμψη. Παρόλα αυτά, τα νοικοκυριά εμφανίζονται τον Ιούλιο λιγότερο απαισιόδοξα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας.

¶νοδος του δείκτη στην ΕΕ

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος τον Ιούλιο διατήρησε την ανοδική του πορεία για τέταρτο συνεχή μήνα, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και την Ευρωζώνη.

Πιο συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 3,9 μονάδες στην Ε.Ε. και 2,8 μονάδες στην Ευρωζώνη και διαμορφώθηκε στις 75 και 76 μονάδες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση του κλίματος προέρχεται από την ανάκαμψη των προσδοκιών σε όλους τους τομείς, εκτός από τις Κατασκευές, όπου ο σχετικός δείκτης διατηρήθηκε αμετάβλητος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα