Ιαπωνία: 1.100 απολύσεις έκαναν πέρυσι οι ξένες τράπεζες

Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009 07:52

Το 12% του προσωπικού της στην Ιαπωνία μείωσε η Goldman Sacks Group Inc. και άλλες επτά τράπεζες κατά την προηγούμενη χρήση, καθώς η κάθετη πτώση των χρηματιστηρίων περιόρισε τα κέρδη από τις συναλλαγές και τις αμοιβές από την επενδυτική τραπεζική.

Η Goldman, η JPMorgan Chase & Co., η Bank of America Corp., η Credit Suisse Group AG, η Citigroup Inc., η BNP Paribas SA, η Morgan Stanley και η Deutsche Bank AG, μείωσαν συνολικά το προσωπικό τους στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου στους 7.846 υπαλλήλους έως τις 31 Μαρτίου από 8.937 υπαλλήλους που απασχολούσαν πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

Την ίδια χρονική περίοδο ο δείκτης Topix υποχώρησε 36% και η αξία των συγχωνεύσεων και των πωλήσεων μετοχών μειώθηκε, καθώς η Ιαπωνία εισήλθε στη μεγαλύτερη μετά τον πόλεμο ύφεση. Η Goldman Sachs, η Bank of America και οι άλλες τράπεζες άρχισαν να κάνουν προσλήψεις την τρέχουσα χρήση, μετά την ανάκαμψη των χρηματιστηρίων διεθνώς.

Η Goldman, η JPMorgan, η Merrill Lynch της Bank of America και η Credit Suisse πραγματοποίησαν συνολικά κέρδη 66 δισ. γιέν (692 εκατ. δολ.) τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, ενώ οι μεγαλύτερες χρηματιστηριακές εταιρείες της Ιαπωνίας, η Nomura Holdings Inc. και η Daiwa Securities Group Inc., ανακοίνωσαν συνδυασμένες ζημίες ύψους 800 δισ. γιέν.

Τα κέρδη της Goldman διαμορφώθηκαν στα 51,9 δισ. γιέν την τρέχουσα χρήση, ενώ η JPMorgan ανακοίνωσε κέρδη 10,2 δισ. γιέν, σύμφωνα με ανακοίνωση των δύο τραπεζών.

Αντιθέτως η Deutsche Bank, η Morgan Stanley, η BNP Paribas και το σκέλος επενδυτικής τραπεζικής της Citigroup, εμφάνισαν από κοινού ζημίες 180 δισ. γιέν, σύμφωνα με τα έγγραφα τους στις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές. Η Deutsche Bank εμφάνισε ζημίες 43,8 δισ. γιέν και κατήργησε 93 θέσεις εργασίας την τρέχουσα χρήση, ενώ οι ζημίες της Morgan Stanley διαμορφώθηκαν στα 28,8 δισ. γιέν και οι απολύσεις ήταν 241.

Παγκοσμίως οι τράπεζες έχουν ανακοινώσει ζημίες 1,5 τρισ. δολ. και έχουν κάνει 330.000 απολύσεις από την κατάρρευση που προκάλεσε η οικονομική κρίση στο τραπεζικό σύστημα από το 2007.

Η Goldman ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη σύμβουλος για συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Ιαπωνία, το δωδεκάμηνο που έληξε στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η εταιρεία ενδέχεται να αναλάβει τη θέση συμβούλου στη συγχώνευση της Suntory Holdings Ltd. – της μεγαλύτερης εταιρείας πώλησης ουΐσκυ της Ιαπωνίας – με την Kirin Holdings Co.

ΠΗΓΗ: Bloomberg



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα