Απάντηση Σουφλιά για τους ημιυπαίθριους

«Κανένα νομικό πρόβλημα»
Παρασκευή, 07 Αυγούστου 2009 14:31
UPD:15:11

«Οι διατάξεις του ν.3775/2009 για την τακτοποίηση των νομίμως ανεγερθέντων χώρων που άλλαξαν χρήση (ημιυπαίθριοι κ.λπ.), είναι σαφείς και δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Κανείς δεν ζητάει από τους συμβολαιογράφους να κάνουν κάτι διαφορετικό από το νόμιμο και το πραγματικό».

Τα παραπάνω υπογράμμισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, σχολιάζοντας σημερινά δημοσιεύματα για το θέμα των ημιυπαιθρίων και τις ενστάσεις συμβολαιογράφων για τη μεταβίβαση των εν λόγω χώρων. Συμφωνα με τα δημοσίευματα, συμβολαιογράφοι χαρακτηρίζουν άκυρα τα συμβόλαια μεταβίβασης των ημιυπαιθρίων, ενώ ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών συνιστά να μην προχωρούν οι μεταβιβάσεις μέχρι να εκδοθεί η σχετική γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου.

«Κατά τη συζήτηση στη Βουλή έδωσα πλήρη απάντηση για το θέμα της μεταβίβασης των χώρων αυτών, που στηρίζεται στο νόμο και τη λογική. Οι συμβολαιογράφοι είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν στα συμβόλαια μεταβίβασης τον χώρο, όπως αυτός περιγράφεται στην οικοδομική άδεια, δηλαδή ως ημιυπαίθριος και επομένως δεν υπάρχει κανένα νομικό πρόβλημα. Επίσης είναι υποχρεωμένοι να καταγράφουν και το νέο πραγματικό γεγονός της τακτοποίησης του χώρου αυτού σύμφωνα με τον νόμο. Κατόπιν αυτών δεν είναι "στον αέρα οι ημιυπαίθριοι", αλλά στον αέρα είναι αυτό που υποστηρίζεται από ορισμένους, πως δήθεν οι μεταβιβάσεις αυτές είναι άκυρες», παρατήρησε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

«Προς τι οι αμφιβολίες και η σύγχυση; Κανείς δεν ζητάει από τους συμβολαιογράφους να κάνουν κάτι διαφορετικό από το νόμιμο και το πραγματικό», υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε:

«Εκείνο που θέλω να τονίσω ιδιαίτερα είναι ότι αυτοί που με τις πράξεις και τα λεγόμενά τους για τους δικούς τους λόγους προκαλούν σύγχυση στο θέμα αυτό, δεν θα έχουν μεν κανένα κόστος, έχουν όμως μεγάλη ευθύνη, γιατί το κόστος θα το πληρώσουν οι πολίτες που θα τους ακολουθήσουν».

«Οι … "ημιυπαίθριες" επιλογές της κυβέρνησης δεν μπορούσαν να βρουν "στέγαστρο" στη Δικαιοσύνη», σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σχετικά με τις ρυθμίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τους ημιυπαίθριους χώρους.

«Η νομοθετική πρωτοβουλία της Ν.Δ για το θέμα αυτό ήταν μια τρύπα στο νερό. Εμείς προτείναμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και αυτοί προέβησαν σε επιλεκτικές, εισπρακτικές διαδικασίες», αναφέρει χαρακτηριστικά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα