ΙΕΑ: Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου θα παρεμποδίσει την οικονομική ανάκαμψη

Τρίτη, 11 Αυγούστου 2009 18:33
UPD:18:51

Πλήγμα εκτιμά ότι θα καταφέρει στην εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας η διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου στα 70 δολάρια το βαρέλι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) Φατίχ Μπιρόλ.

«Δεν θα θέλαμε να δούμε τις τιμές να αγγίζουν επίπεδα τα οποία θα θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Εάν οι τιμές κινηθούν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από τα σημερινά πιστεύω ότι θα είναι πρόβλημα για την οικονομική ανάκαμψη. Τα 70 δολάρια ή και περισσότερα, ειδικά για τις πετρελαιοεισαγωγούς χώρες», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA σε συνέντευξή του στο Reuters.

Παράλληλα, ο επικεφαλής αναλυτής των αγορών εμπορευμάτων στην Bank of America-Merrill Lynch Φρανσίσκο Μπλανς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Μπλούμπεργκ, προέβη στην εκτίμηση ότι ο ΟΠΕΚ θα διατηρήσει, στην επόμενη σύνοδο, αμετάβλητα τα σημερινά επίπεδα παραγωγής αργού των χωρών-μελών του.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της IEA σημείωσε επίσης ότι ενδέχεται να μην υπάρξει επαρκής ζήτηση για φυσικό αέριο στην Ευρώπη, ώστε να στηρίξει και τους δύο ανταγωνιστικούς αγωγούς Nabucco και South Stream, όταν ξεκινήσει η λειτουργία τους.

Τόσο ο Nabucco, που στοχεύει να τροφοδοτήσει, από το 2014, την ευρωπαϊκή αγορά με 31 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από την Κασπία ή την Κεντρική Ασία, όσο και ο South Stream, που σχεδιάζει να την τροφοδοτήσει, από το 2015, με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και αλλού, διέρχονται από την Τουρκία.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα